Apple, presată de autoritățile americane: datele de care au nevoie
Departamentul de Justiție din administrația Trump a confiscat mai multe înregistrări telefonice ale mai multor jurnaliști. Ceea ce puțini știu este faptul că autoritățile americane de la acea vreme au făcut presiuni asupra Apple pentru a divulga mai multe date.
Recent, a ieșit la iveală faptul că Departamentul de Justiție din epoca Trump a confiscat înregistrările telefonice ale jurnaliștilor de la Washington Post, CNN și New York Times pentru a-și analiza sursele ca parte a represiunii administrației împotriva scurgerilor de informații.
Ei bine, se pare că vânătoarea nu s-a oprit aici, astfel că în 2017 și 2018, un mare juriu a obligat Apple să forțeze metadatele din conturile a cel puțin doi democrați din Comitetul de informații al Camerei, potrivit unui raport de joi din New York Times.
Citarea a acoperit, de asemenea, înregistrări de la cel puțin zece persoane legate de membrii comitetului, inclusiv asistenți, membri ai familiei și un minor. Dosarele reprezentantului Adam Schiff din California, președintele comisiei și o țintă frecventă a insultelor lui Trump, au fost printre cele confiscate, după cum au declarat surse sigure pentru Times.
Apple a furnizat agenției metadate și informații despre cont, dar nu a distribuit fotografii, e-mailuri sau alt conținut, a declarat pentru Times o persoană familiarizată cu ancheta. Acest lucru nu este însă deloc unul real, având în vedere că informațiile unei persoane bazate pe metadatele sale, pot fi destun de eronate.
Autoritățile americane au pus presiune pe Apple pentru divulgarea datelor
În concluzie, procurorii nu au găsit dovezi în datele confiscate care să-i lege pe membrii comitetului de vorbitori. Apple a primit un ordin din partea DOJ care interzicea companiei să discute public problema, potrivit Times. Ordinul a expirat anul acesta, moment în care Apple a luat legătura cu membrii comitetului, care se presupune că nu știau că sunt chiar anchetați.
În mod similar, Post, Times și CNN nu au avut niciun indiciu că reporterii lor fuseseră sub anchetă federală până când DOJ a notificat fiecare punct de vânzare în ultimele săptămâni. De-a lungul anilor, administrațiile din ambele părți ale culoarului s-au bazat pe ordinele judecătorești pentru a obține dosarele jurnaliștilor ca parte a investigațiilor privind scurgerile de informații.
Chiar și în continuare, actualii și foștii oficiali ai Congresului familiarizați cu ancheta au declarat pentru Times că nu își pot aminti o instanță în care să fie confiscate și dosarele parlamentarilor în aceste cazuri. În urma raportului, Schiff a cerut inspectorului general să investigheze „armarea forțelor de ordine” a lui Trump în ceea ce a denunțat ca fiind „un abuz teribil de putere”.