Atenție români la cardul bancar, banii dispar instant. Cum rămâi la bancomat fără nimic, nici nu-ți dai seama
Da, știu și eu că tu nu dezvălui codul PIN nimănui și că nu îți lași cardul bancar la întâmplare, ca oricine să aibă acces la el. Crezi că aceste măsuri de precauție sunt suficiente pentru a nu rămâne falit fără sa ai vreo vină, nu-i așa? Ei bine, te înșeli. Te poți trezi fără bani în cont, sau cu economiile irosite, chiar dacă ții PIN-ul secret.
Există o mulțime de modalități prin care poți ajunge să rămâi fără bani pe card, dacă nu ești atent.
Cele mai frecvente metode prin care oamenilor le dispar banii din cont, fără să aibă habar
Iată cele mai frecvente metode prin care oamenii ajung victimele infractorilor cibernetici, sau, pur și simplu, ajung să își piardă banii pentru că nu cunosc câteva reguli de bază atunci când folosesc cardul la bancomat, POS, sau când efectuează cu el cumpărături online:
Tranzacțiile eșuate
Se poate înâmpla să îți fie respins cardul la un POS al unui comerciant. Poate fi vorba de o eroare de sistem, nu de o metodă de fraudă pusă la cale de posesorul POS-ului.
Însă eroarea poate să nu se oprească aici. Deși ție îți apare pe monitorul POS-ului că tranzacția a eșuat, banii pot fi retrași din cont.
Nu este o regulă general valabilă, dar există cazuri în care acest lucru se întâmplă. Dacă te vei afla într-o astfel de situație, trebuie să păstrezi chitanța și cu ea să contactezi banca și să urmezi o procedură, în urma căreia ți se vor restitui banii în decurs de 30 de zile.
Fonduri insuficiente la ATM
Cu siguranță ți s-a înâmplat măcar o dată să încerci să scoți bani de la bancomat, iar acesta să nu aibă fonduri.
Iei cardul și pleci mai departe, nu? Ei bine, nu. Trebuie să fii atent la soldul rămas pe card, ca nu cumva bancomatul să fi scos o parte din banii pe care ai tastat că dorești să îi retragi.
Din acest motiv, experții în securitate bancară recomandă să îți instalezi aplicațiile de mobile banking ale instituțiilor financiare al căror clienti ești.
Din aplicație, poți verifica ușor istoricul tranzacțiilor și poți sesiza imediat dacă observi o neregulă.
În cazul în care ai suspiciuni, nu ezita și contactează banca, pentru a lua măsuri din timp.
Cumpărături online de pe site-uri nesigure
Odată cu pandemia de coronavirus, românii și-au intensificat achizițiile online. Cu toții efectuăm mai multe cumpărături din mediul virtual decât o făceam în urmă cu un an sau doi.
Din păcate, odată cu beneficiile tehnologiei, au apărut și riscuri mai mari. Hackerii pot dubla identitatea unui site online unde tu îți introduci datele bancare pentru a efectua o plată.
Odată ce au intrat în posesia numărului de card, te vei trezi că banii îți dispar din cont.
Prin urmare, ai grijă să efectuezi cumpărături doar de pe site-uri securizate, oficiale și sigure.
Evită să dai clik pe link-uri primite pe e-mail sau prin SMS, care te direcționeză către metode de plată. Pot fi adevărate capcane!
Un raport privind fraudarea, emis de Banca Centrală Europeană, spune că mai puțin de 0,01% dintre tranzacțiile din România sunt fraudate. Mai puțin de 1 din 10.000! Se pare că avem una dintre cele mai mici rate de fraudare din Europa.
Chiar dacă statistica arată bine, ia-ți toate măsurile de precauție, pentru a nu fi tu acea persoana din 10.000 căreia i se întîmplă să rămână falită.