10 iun. 2021 | 17:50

Pericolul care pândește România din umbră. Nu are nicio legătură cu pandemia

ACTUALITATE
Pericolul care pândește România din umbră. Nu are nicio legătură cu pandemia

În ultimul an, pandemia de coronavirus ne-a captat tuturor atenția și mulți dintre noi am uitat să acordăm importanță și altor aspecte ce pot reprezenta un pericol pentru societatea noastră.

Un semnal de alarmă tras recent de economistul Ionuț Dumitru scoate la lumină un pericol ce s-ar putea abate asupra țării noastre, în viitorul apropiat.

Riscăm să fim loviți de un șoc demografic puternic în jurul anilor 2030

Pericolul vine din zona demografică, spune expertul, care se așteaptă ca țara noastră să înregistreze un șoc demografic puternic în jurul anilor 2030.

„În primul rând, marea problemă a României cu privire la vârsta de pensionare nu este neapărat legată de vârsta de pensionare legală, normală, legată de 65 de ani la bărbați, ci de vârsta de pensionare efectivă. Noi avem foarte mulți pensionari, cam 32%, sub 65 de ani. Adică avem o problemă cu cei care se pensionează mult mai repede, la 40, 45, 50 de ani, știm că sunt foarte multe cazuri. Acești pensionari speciali care au un regim privilegiat, se pensionează mult mai repede și au o pensie mai mare decât salariul.

Dacă ne gândim la speranța de viață, spre exemplu. Speranța de viață este mai mică decât mediile europene, dar trebuie să ne uităm la speranța de viață la vârsta de pensionare, să zicem la vârsta de 65 de ani, adică dacă ne uităm la vârsta de pensionare la naștere, este undeva la 71 de ani, la bărbați, însă dacă ne gândim la speranța de viață la 65 de ani ea este de circa 15 ani, adică speranța de viață se duce undeva la 80 de ani”, a declarat Ionuț Dumitru, pentru B1tv.

Bugetul de pensii va trebui regândit, astfel încât să facă față noilor realități sociale cu care se va confrunta țara noastră, spune expertul.

„Cea mai gravă problemă pe care o avem este pensionarea anticipată, legală dar la „o vârsta foarte fragedă, prin sistemele de pensii speciale. O primă discuție ține de cei care se pensionează la vârste mici, pensionarii speciali și pensiile anticipate. Dacă te-ai pensionat la 45 de ani, este absolut logic să nu poți cumula pensia cu salariul în sectorul public.

La pensionarea pe caz de boală spre exemplu, și se produce un abuz, nu poți să te mai întorci să spui că te-ai făcut bine și că mă reangajez și cumulez pensia cu salariu”, a mai spus economistul.

În acest sens, Guvernul de la București a început deja o reformă a sistemului de pensii. Se vorbește despre despre calibrarea vârstei de pensionare cu speranța de viață, iar ministrul Muncii, Raluca Turcan, promite să elaboreze o nouă lege a pensiilor care să elimine inechitățile din sistem și să ofere pensionarilor drepturile care li se cuvin, după anii de muncă.