09 iun. 2021 | 15:05

Ce este grafenul, materialul futurist care ar putea rezolva toate problemele de stocare

ACTUALITATE
Ce este grafenul, materialul futurist care ar putea rezolva toate problemele de stocare

Grafenul este un material futurist, fiind cel mai subțire material cunoscut omului. Acesta ar putea fi folosit în nenumărate industrii, printre care și cele de stocare a datelor.

Grafenul reprezintă cel mai subțire material, având doar un atom grosime. Totodată, acesta este și unul foarte rezistent, fiind de aproximativ 200 de ori mai puternic decât oțelul. În plus, grafenul este și un excelent conductor de căldură și electricitate, având abilități uimitoare de absorbție a luminii. Materialul ar putea schimba lumea, având în vedere potențialul uriaș de integrare în aproape orice industrie, printre care și cea a mediilor de stocare a datelor.

SSD-ul (n.r. – Solid Stat Drive), reprezintă un element indispensabil atât în cazul telefoanelor cât și în cel al computerelor și laptopurilor. În continuare, acesta reprezintă o importantă componentă în lumea calculatoarelor. Astfel, atunci când ai nevoie de spațiu de stocare și un buget relativ redus, SSD-ul reprezintă cea mai bună soluție.

Potrivit unei descoperiri a Universității Cambdrige, grafenul a înlocuit partea de bază de carbon (COC) pe mai multe unități de hard disk. COC protejează partea unității unde sunt stocate datele tale. Pentru a construi unități cu densitate mai mare, producătorii au redus spațiul dintre capul de citire și acea platformă. Începând cu 1990, stratul COC de pe majoritatea hard-disk-urilor s-a redus cu până la 3 nm, ducând la o densitate de stocare de aproximativ 1 TB pe un inch pătrat.

Grafenul a demonstrat utilitatea sa pentru industria stocării datelor

Echipa de cercetare a depășit această limită profitând de rezistența la căldură a grafenului. Acest aspect al materialului a permis echipei să folosească o tehnologie emergentă separată numită Înregistrare Magnetică Asistată de Căldură (HAMR). Astfel, acesta permite o stocare de date mult mai mare când ”platoul” este încăzit, lucru care nu se poate face în cazul unui COC tradițional.

Îmbinate, aceste tehnologii pot duce la HDD-uri cu o densitate de stocare între patru și 10 terabytes/ inch pătrat. Dincolo de faptul că permite o stocare de date mult mai mare, HDD-urile cu grafen promit să fie și mai rezistente. Cercetătorii au descoperit faptul că un singur strat din acest material, a redus coroziunea de 2,5 ori.

De asemenea, a redus uzura mult mai bine decât actualele soluții existente pe piață. Când vine vorba despre mediile de stocare, fiabilitatea este la fel de importantă precum capacitatea de stocare. Așadar, sunt mari șanse ca operatorii de cloud precum Google să fie interesați de noua tehnologie. Acest material ar putea ajuta în mai multe industrii, astfel că ar putea ajuta la filtrarea apei, precum și distrugerea selectivă a celulelor canceroase.