Prin această tehnică medicală se poate examina creierul, fără o intervenție chirurgicală. Ce înseamnă asta pentru viitorul medicinei
O echipă de oameni de știință folosește o nouă tehnică de microscopie care va revoluționa medicina. Aceștia au reușit să privească de patru ori mai profund în creierul unui șoarece viu – fără a fi nevoie să taie craniul animalului.
De obicei, microscoapele sunt blocate de craniu, care împrăștie și blochează trecerea luminii. Asta înseamnă că cercetătorii trebuie să dezlipească scalpul, să foreze creierul și să efectueze, în esență, o intervenție chirurgicală invazivă pe creier pentru a obține o privire mai atentă înăuntru.
Creierul poate fi investigat mai amănunțit prin această tehnică medicală nouă
Noua tehnică elimină toate aceste operațiuni, potrivit cercetărilor publicate recent în revista Optica, și produce o hartă detaliată și dinamică a vascularizării creierului despre care cercetătorii spun că ar putea fi un instrument medical valoros.
„Vizualizarea dinamicii biologice într-un mediu neperturbat, adânc într-un organism viu, este esențială pentru înțelegerea biologiei complexe a organismelor vii și progresia bolilor”, a declarat într-un comunicat de presă Daniel Razansky, inginer biomedical al Universității din Zurich și autorul principal al studiului.
Mai exact, Razansky și echipa sa au injectat șoarecii cu micro picături fluorescente care au călătorit prin sistemul lor circulator și au folosit o lungime de undă specifică a luminii în infraroșu, care poate pătrunde mai bine în os pentru a lumina zona, potrivit studiului.
Este un concept similar cu o scanare RMN, prin faptul că permite oamenilor de știință să privească în interiorul creierului și să vadă ce regiuni sunt active și când. Doar că asta este prima dată când oamenii de știință au reușit să facă acest lucru folosind microscopia fluorescentă.
Deocamdată, cercetătorii lucrează pentru a rafina în continuare procesul, astfel încât să poată obține o rezoluție mai bună în toate cele trei dimensiuni, moment în care consideră că va deveni un instrument de diagnostic medical util în plus, față de o tehnică utilă pentru cercetarea biologică.
„Activarea observațiilor optice de înaltă rezoluție în țesuturile vii adânci reprezintă un obiectiv de lungă durată în domeniul imagisticii biomedicale”, a spus Razansky în comunicat. „Rezoluția mare a tehnicii pentru observații optice ale țesuturilor profunde poate oferi informații funcționale asupra creierului, făcându-l o platformă promițătoare pentru studierea activității neuronale, microcirculației, cuplării neurovasculare și neurodegenerării”.