27 mai 2021 | 13:15

Cel mai nou proces intentat de WhatsApp e pentru binele utilizatorilor: ce speră să câștige

ACTUALITATE
Cel mai nou proces intentat de WhatsApp e pentru binele utilizatorilor: ce speră să câștige

WhatsApp e una dintre cele mai cunoscute aplicații de mesagerie, dar a început să deranjeze autoritățile care ar vrea un control mai mare asupra cetățenilor. Compania a decis să riposteze.

WhatsApp, aplicația de mesagerie care i-a deranjat pe mulți cu noile politici de confidențialitate, are, la rându-i, propriile războaie de purtat în instanță. Compania a decis să dea în judecată Guvernul indian, după ce autoritățile de acolo au trecut o lege care presupune mai mult control asupra populației.

Noile reglementări ale legii intră în vigoare în această perioadă și obligă, de fapt, Facebook și WhatsApp să încalce propriile reguli de confidențialitate, pentru că mesajele ar putea fi ”interceptate” de Guvern.

WhatsApp dă în judecată Guvernul din India

WhatsApp a decis să se adrese instanței, iar în procesul deschis la Curta Supremă din Delhi li se cere judecătorilor să constate că una dintre noile reglementări reprezintă o încălcare a drepturilor la confidenţialitate, una care s-ar regăsi chiar în Constituţia țării. Conform legii, aplicațiile și rețelele de socializare sunt obligate să ofere informații despre utilizatori atunci când autoritățile cer acest lucru.

Doar că mesajele sunt criptate complet, iar pentru a respecta legea, WhatsApp a precizat că ar trebui să le decodifice şi în cazul receptorilor, şi al iniţiatorilor mesajelor. Cam ce ar vrea să facă DNA și la noi cu tehnica pe care vrea să o cumpere, dar iată că pare un plan greu de pus în practică și-n alte părți.

India e o piață uriașă pentru WhatsApp. Aplicația e folosită de 400 de milioane de utilizatori și e lesne de înțeles de ce a decis să riposteze și să dea Guvernul în judecată.

Guvernul indian e considerat, însă, un regim care ar vrea să controleze cam tot ce mișcă și, din acest punct de vedere, ar vrea mai mult control asupra cetățenilor prin intermediul companiile tech prezente acolo. Autoritățile au luat în vizor Facebook, compania-mamă a Google, Alphabet, dar şi Twitter.

O luptă în gol

Tensiunile au crescut după ce polițiștii au făcut chiar o vizită inopinată la birourile Twitter, săptămâna aceasta. Serviciul a marcat postările unui purtător de cuvânt al partidului aflat la putere şi ale altora ca „media manipulate”, susţinând că a fost inclus conţinut falsificat.  Guvernul a presat companiile tehnologice să înlăture nu doar ceea ce a descris ca dezinformare legat de criza Covid-19 în India, ci şi critici aduse răspunsului Executivului la aceasta.

Cu alte cuvinte, autoritățile vor cenzură pe internet.

Legea contestată de WhatsApp în instanță prevede, între altele, ca marile platforme și rețele social media să desemneze cetăţeni indieni în posturi cheie, să înlăture conţinut în decurs de 36 de ore prin ordin juridic şi să creeze un mecanism care să răspundă plângerilor. Ele trebuie să folosească şi procedee automate pentru a elimina pornografia.

Facebook a spus că este de acord cu majoritatea prevederilor, dar că încearcă încă să negocieze anumite aspecte. Twitter, care a fost cea mai criticată pentru că nu s-a conformat să înlăture postări critice la adresa guvernului, a refuzat să comenteze.

Pare, însă, o luptă în gol, asta pentru că aceste companii, oricât de mari ar fi, nu prea se pot bate cu legislațiile naționale. Anul trecut, spre exemplu, India a interzis peste 200 de aplicații (printre care și TikTok) pe motive legate de securitate națională. Cei vizați nu s-au zbătut prea tare să conteste decizia, tocmai pentru că aceste spețe referitoare la securitate națională sunt cam imposibil de câștigat.