26 mai 2021 | 09:30

Gripa aviară face ravagii în România: județele în care au fost descoperite cinci noi focare

ACTUALITATE
Gripa aviară face ravagii în România: județele în care au fost descoperite cinci noi focare

România se confruntă cu o nouă criză medicală și, deși nu afectează încă populația umană, gripa aviară este o problemă foarte serioasă și au fost deja descoperite mai multe focare în câteva județe din țară.

Gripa aviară a ajuns în vizorul autorităților din România la începutul lunii mai. La momentul respectiv, a fost vorba de un focar identificat în exploatația comercială din localitatea Ungheni. Anunțul a fost făcut la acea vreme de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Tot ANSVSA a confirmat acum alte cinci focare de gripă aviară în gospodări obișnuite ale populației din județele Harghita și Mureș. Investigațiile pe marginea subiectului au fost făcute de Laboratorul Național de Referință.

„În baza probelor recoltate de Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au fost confirmate de către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală cinci noi focare de gripă aviară, dintre care două în judeţul Harghita şi alte trei în judeţul Mureş, în gospodării ale populaţiei. În urma anchetei epidemiologice a rezultat faptul că atât focarul de la exploataţia comercială din localitatea Ungheni, cât şi focarele secundare au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari şi magazine de vânzare a păsărilor vii”, precizează instituţia într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Problema nu ține însă doar de aceste cazuri și nici măcar de Harghita și Mureș. Din păcate, după ce s-a efectuat trasabilitatea păsărilor intrate în exploatația comercială din localitatea Ungheni, Mureș, concluziile sunt clare. Din loturile din care au provenit păsările, prin care cel mai probabil a fost introdusă boala în exploatație, au fost deja distribuite păsări în 37 de județe, la peste 2500 de gospodării.

„Menţionăm că vânzarea păsărilor (pui de o zi) din loturile respective s-a făcut fără documentele prevăzute de legislaţia în vigoare privind sănătatea şi bunăstarea animalelor”, spun aceştia. De asemenea, la verificările privind trasabilitatea păsărilor ieşite din exploataţia comercială s-a constatat că au fost vândute păsări din exploataţie, în perioada de timp scursă de la apariţia bolii, către 2.206 gospodării ale populaţiei de pe teritoriul judeţului Mureş şi 65 de gospodării ale populaţiei de pe teritoriul altor nouă judeţe (Harghita, Neamţ, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramureş, Satu Mare).

„Aria extinsă de distribuţie a unui număr mare de păsări, cu o stare de sănătate necunoscută şi prevederile legale europene (inclusiv ale Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, care permite autorităţii competente să aplice, dacă este necesar, „măsuri suplimentare adaptate situaţiei specifice pentru a preveni răspândirea acestui tip de boli la animalele neafectate sau la oameni”) şi a celor naţionale, au reprezentat motivaţia pentru care comerţul cu pui către populaţie a fost suspendat iniţial”, precizează ANSVSA

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele