21 mai 2021 | 01:26

România ia fața greilor lumii în Securitate Cibernetică. Ce a decis Parlamentul European

ACTUALITATE
România ia fața greilor lumii în Securitate Cibernetică. Ce a decis Parlamentul European

Miercuri, Parlamentul European a aprobat înfiinţarea Centrului European pentru Securitate Cibernetică, în România. Centrul va avea sediul în București. Prin această inițiativă, autoritățile europene speră să sporească capacitatea Europei de combatere a ameninţărilor cibernetice. Totodată, Centrul va vea și un important rol în stimularea inovării în rândul întreprinderilor mici şi al întreprinderilor nou-înfiinţate.

Parlamentul European a adoptat miercuri planurile de consolidare a pregătirii şi rezilienţei Europei împotriva atacurilor cibernetice. Pentru aceasta, s-a avizat inființarea unui centru de inovare şi expertiză, care va avea sediul la Bucureşti.

Centrul European pentru Securitate Cibernetică – extrem de util

„Prin această inițiativă se are în vedere construirea unui pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, în special în domenii precum criptografia, serviciile de securitate a rețelelor informatice, detectarea intruziunilor, securitatea sistemelor, securitatea rețelelor, securitatea programelor informatice și a aplicațiilor sau aspectele umane și societale ale securității și ale protecției vieții private”, a anunțat Ministerul Finanțelor din România.

„În special într-o perioadă în care atât de multe dintre activităţile noastre zilnice se desfăşoară online, devine cu atât mai important să asigurăm niveluri ridicate de inovare în domeniul securităţii cibernetice”, a declarat raportorul Rasmus Andresen.

Această nouă structură va garanta că toată expertiza valoroasă care există în întreaga Europă – fie că este vorba de instituţii de cercetare, întreprinderi mici, întreprinderi nou-înfiinţate, ONG-uri şi comunitatea open-source – este inclusă în procesul de stabilire a priorităţilor europene în materie de cercetare. În acelaşi timp, oferim tuturor statelor membre posibilitatea de a investi colectiv mai mult în acest sector crucial şi de a ne pune în comun resursele, a mai declarat Andresen.