Acest deget mare robotizat poate fi controlat prin mișcarea degetelor de la picioare. Cum ar putea ajuta această invenție
Dacă ai simțit vreodată că două degete mari de la mâinile tale nu-ți sunt suficiente, atunci știința ar putea avea răspunsul. Oamenii de știință de la University College London au inventat un deget mare robotizat care se atașează sub degetul mic. Și este controlat cu degetele de la picioare. Sună bizar, nu?
Într-un studiu, 36 de persoane au primit dispozitivul imprimat 3D la mâna dreaptă, pentru a vedea cum se adaptează creierul la noul obiect atașat. Dispozitivul, care comunică wireless folosind senzori pe degetele mari ale utilizatorului, se poate mișca în direcții diferite și își poate strânge aderența – totul de la mișcarea degetelor în anumite direcții.
Un senzor controlează deplasarea degetului mare peste mână, în timp ce altul controlează deplasarea în sus și în jos. Dar oamenii de știință au avertizat că utilizarea prelungită ar putea afecta creierul utilizatorului, riscând să nu-și dea seama cum se mișcă mâinile.
Acest deget robotizat ar putea ajuta persoanele care nu-și pot folosi o mână
Participanții la studiu au testat degetele artificiale timp de cinci zile, în timp ce cercetătoarea principală Danielle Clode i-a încurajat să folosească degetele mari atașate atât în laborator, cât și în acasă.
„Studiul nostru arată că oamenii pot învăța rapid să controleze un astfel de dispozitiv și să-l folosească în beneficiul lor, fără a gândi prea mult”, a spus Clode.
Tot ea spune că a observat că, în timp ce foloseau al treilea deget mare robotizat, oamenii și-au schimbat mișcările naturale ale mâinilor și au raportat, de asemenea, că degetul mare robotizat se simțea ca făcând parte din propriul lor corp.
Degetul mare suplimentar este suficient de sensibil încât să apuce o ceașcă de cafea, în timp ce unii au folosit degetul mare atașat pentru a răsfoi paginile unei cărți pe care o țineau în aceeași mână.
Cercetătorii speră că a avea un al treilea deget mare permanent la o mână ar putea permite, în cele din urmă, oamenilor să transporte mai multe obiecte decât de obicei, să deschidă lucrurile cu o singură mână sau să devină și mai pricepuți la instrumentele muzicale. Dar muzicienii profesioniști au fost excluși din studiu, deoarece creierul lor ar putea avea deja reprezentări diferite ale mâinilor după ani de pregătire muzicală.
Cum percepe creierul un obiect anexat la corpul nostru
„Unul dintre obiectivele antrenamentului a fost acela de a-i provoca pe participanți cu privire la ceea ce era posibil și de a-i instrui în noi moduri unice de manipulare a obiectelor”, a spus Clode.
Pe lângă utilizarea degetelor mari, cercetătorii le-au făcut participanților o scanare RMN pentru a vedea ce modificări a suferit creierul în timp ce foloseau tehnologia degetului mare robotizat.
„Tehnologia avansează, dar nimeni nu vorbește dacă creierul nostru poate face față acestui lucru”, a spus Paulina Kieliba, membru al echipei. “Creierul participantului a perceput degetele individuale ca fiind mai asemănătoare între ele după experiment. Cu toate acestea, aceste modificări au dat roade doar pentru o săptămână, deoarece o scanare cerebrală ulterioară a arătat că modificările nu au reușit să se integreze în creier”.
O astfel de invenție ar putea fi valoroasă într-o bună zi pentru societate, în numeroase moduri. Cum ar fi să permită unui chirurg să opereze fără un asistent sau unui muncitor din fabrică să lucreze mai efficient.
Această linie de lucru ar putea revoluționa conceptul de proteză și ar putea ajuta pe cineva care-și poate folosi doar o mână permanent sau temporar. Dar pentru a ajunge acolo, cercetările trebuie continuate, pentru a afla cum interacționează aceste dispozitive cu creierul nostru.