Se întâmplă chiar acum în Antarctica. Cercetătorii nu știu dacă e de bine, sau de rău
Tocmai a luat naștere cel mai mare aisberg din lume. Se întâmplă în Antarctica, iar părerile cercetătorilor sunt împărțite. Unii susțin că fenomenul care a dus la formarea aisbergului este firesc, alții îl pun pe seama celui mai mare coșmar al zilelor noastre: încălzirea globală.
Oamenii de știință au anunțat miercuri că o placă gigantică de gheață mai mare decât insula spaniolă Mallorca s-a desprins de la marginea înghețată a Antarcticii în Marea Weddell.
Astfel a luat naștere cel mai mare aisberg din lume, a declarat miercuri Agenția Spațială Europeană.
Giganticul aisberg a fost denumit A-76 de către oamenii de știință.
A-76 a fost detectat pentru prima dată de British Antarctic Survey și confirmat de Centrul Național de Gheață al SUA cu sediul în Maryland folosind imagini de la Copernicus Sentinel-1, format din doi sateliți cu orbită polară.
Aisbergul este de-a dreptul uriaș. Suprafața sa se întinde pe 4.320 km pătrați ) și măsoară 175 km lungime pe 25 km lățime.
Prin comparație, insula Mallorca din Spania ocupă 3.640 km pătrați, iar statul american Rhode Island este considerabil mai mic, cu o suprafață de doar 2.678 km pătrați.
Cel mai mare aisberg din lume împarte cercetătorii în două tabere
În ultimii ani, de-a lungul Peninsulei Antarctice s-a observat o dezintegrare rapidă a formațiunilor de gheață, un fenomen despre care oamenii de știință cred că ar putea fi legat de schimbările climatice, potrivit Centrului Național de Date pentru Zăpadă și Gheață din SUA.
Cei mai mulți oameni de știință consideră că fenomenul care a stat la baza desprinderii acestei bucăți uriașe de gheață este unul natural. Vorbim despre un ciclu natural specific zonei respective.
Însă există și opinii în rândul cercetătorilor care pun apariția aisbergului uriaș pe seama încălzirii globale. Potrivit acestora, dacă nu se iau măsuri ferme împotriva poluatorilor și nu diminuăm volumul de gaze cu efect de seră pe care îl producem, vom asista tot mai frecvent la astfel de fenomene.