20 mai 2021 | 10:00

Campania de vaccinare din România, la un hop important: de ce nu ajungem la 5 milioane

ACTUALITATE
Campania de vaccinare din România, la un hop important: de ce nu ajungem la 5 milioane

Cu toate maratoanele de vaccinare care se desfășoară pe teritoriul României, autoritățile au recunoscut în premieră că valoarea de 5 milioane de oameni imunizați până la 1 iunie nu este ancorată în realitate.

Deja de câteva săptămâni, premierul României și președintele țării au anunțat cu surle și trâmbițe că vom avea 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie. Valoarea era atât de ”sigură”, încât șeful guvernului ajunsese să ancoreze niște relaxări de restricții de atingerea pragului cu pricina. Între timp, a revenit asupra deciziei. Acum, avem și confirmarea oficială a faptului că este imposibil să atingem cifra optimistă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a recunoscut miercuri seară că este puțin probabil ca obiectivul stabilit de premierul Florin Cîțu, respectiv vaccinarea a 5 milioane de persoane până la sfârșitul lunii mai, să fie atins. Până acum, premierul și chiar președintele țării vorbeau de această țintă. Cițu mai spera, cel puțin până cu o zi înainte, când a transmis un mesaj de încurajare a vaccinării, ”5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. România, știu că putem!”. Potrivit lui Gheorghiță, în schimb, ținta de 5 milioane va fi atinsă ”cu siguranță” în prima parte a lunii iunie.

Totodată el a explicat că imunitatea cumulată – imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală – este la circa 35-40%. Ca referință, avem nevoie de o imunitate în jurul valorii de 65 – 70% pentru a spune că am stârpit boala de pe teritoriul României sau că suntem foarte aproape ca acest lucru să se întâmple. Dacă ne uităm doar la vaccinare, aproximativ 23% din populația României a beneficiat de un vaccin.

„Uitându-mă la ritmul de vaccinare din ultimele două săptămâni şi în mod deosebit la numărul de persoane care s-au vaccinat cu doza unu, predicţia ne arată că este puţin probabil să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate la 31 mai, însă cu siguranţă în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acest obiectiv. Însă partea la care m-aş uita în mod deosebit este legată de evoluţia din punct de vedere al pandemiei, care este una foarte bună. România este în scenariul verde cu o rată medie de incidenţă a cazurilor de 0,71, ceea ce este foarte bine”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, miercuri seară, la Digi 24, potrivit News.ro.

Același Gheorghiță a încercat totuși să vadă și partea plină a paharului. „Categoric, observăm şi noi în România beneficii legate de campania de vaccinare, cu siguranţă că imunitatea cumulată – imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală – probabil că este mult mai mare decât 23%, probabil că depăşeşte deja 30-35%. Elementul care conduce în mod deosebit la controlul epidemiei este legat de rata de acoperire vaccinală în marile oraşe, în municipii, unde avem 40%, chiar peste 40% din populaţia eligibilă. Acest lucru aduce un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic”, a explicat Gheorghiţă.

Întrebat de numărul total de cazuri de Covid-19 înregistrate în România, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare este încrezător că valoarea de peste un milion de persoane raportată oficial nu este adevărată. ”Probabil că, în mod real, vorbim de cel puţin două, până la cinci ori mai multe”, a menționat oficialul.

„Dacă am lua de două ori mai multe cazuri ar însemna cel puţin două milioane de persoane care au trecut prin infecţie cu SARS-CoV-2 şi care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate – sigur, cu un anumit grad de suprapunere, pentru că sunt persoane care au trecut prin infecţie cu SARS-CoV-2 şi care au fost vaccinate, însă acest grad de suprapunere nu estimăm că este unul foarte mare, poate vorbim de 20-30% procent de suprapunere – în situaţia asta deja vorbim de circa şase milioane, mai mult sau mai puţin, de persoane care au un anumit grad de imunitate. Or, din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a explicat medicul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele