Anul hackerilor. Atacurile cibernetice au atins un nivel record
Pandemia de coronavirus a forțat digitalizalizarea, impingând de la spate adoptarea de tehnologii atât în sectorul public, cât și în rândul firmelor, care au fost nevoite să își mute o mare parte din forța de muncă să lucreze de acasă.
Acesta a fost contextul ideal de care au profitat hackerii. Atacurile cibernetice au crescut substanțial în 2020, iar anul acesta se simte deja o creștere față de anul trecut.
Datele care indică această creștere a infracționalității online sunt extrase din cea de-a 14-a ediţie a raportului Verizon, Dată Breach Investigations Report (DBIR).
Anul hackerilor. Atacurile cibernetice s-au înmulțit în 2021
Raportul a analizat 5.258 de breşe de date confirmate, ceea ce reprezintă o creştere clară faţă de anul trecut, când numărul cumulat era de 3.950.
Potrivit DBIR, „această creştere s-a corelat cu aşteptările noastre, având în vedere valul iniţial de atacuri phishing şi escrocherii legate de virusul COVID-19, pe măsură ce tot mai mulţi oameni migrau către un sistem de muncă de la domiciliu, la nivel mondial”.
Companiile sunt mai vulnerabile, se arată în raport. Experții în securitate cibernetică au analizat 12 industrii diferite, concluzionând că toate se confruntă cu provocări în ceea ce privește securitatea online.
„Pe măsură ce numărul companiilor care transferă în cloud diferite funcţii critice pentru business continuă să crească, operaţiunile acestora pot fi expuse mai multor potenţiale ameninţări, pentru că autorii campaniilor maliţioase caută să exploateze vulnerabilităţile umane şi să profite de o dependenţă sporită de infrastructurile digitale”, a declarat Tami Erwin, CEO al Verizon Business, într-un comunicat de presă.
Nici administrația publică nu e scutită de atacuri cibernetice. Natura celor mai frecvente atacuri în acest cazține de inginerie socială; acestea au fost în spatele a 69% dintre breşele de date.
Pentru realizarea acestui raport au contribuit 83 de organizaţii din întreaga lume.
Colonial Pipeline – cel mai recent atac cibernetic
Unul dintre atacurile cibernetice care a atras de curând atenția la nivel global, a vizat firma americană Colonial Pipeline.
În spatele atacului s-ar afla hackerii organizației Darkside, despre care autoritățile federale cred că ar avea originea în Europa de Est.
Colonial Pipeline, compania, care operează conducte pentru benzină, combustibil pentru avioane și alte produse petroliere rafinate, a oprit operațiunile de conducte după ce a descoperit pirateria.
Aici a fost vorba despre un atac de tip ransomware, în care, în general, victimele plătesc pentru a-și recupera datele.
În cele din urmă, situația a fost remediată, însă pagubele au fost însemnate, atacul provocând o criză de combustibil pe Coasta de Est a SUA.