19 mai 2021 | 21:10

Pământul adăpostea miliarde de dinozauri: explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
Pământul adăpostea miliarde de dinozauri: explicația cercetătorilor

Când ne gândim la dinozauri, exemplarul cel mai cunoscut este T-Rex. Dacă majoritatea consideră că exemplarele nu erau numeroase, oamenii de știință au demonstrat că Pământul adăpostea de fapt, miliarde de astfel de dinozauri.

Dacă un singur Tyrannosaurus Rex pare înspăimântător, gândește-te cum ar arăta 2,5 miliarde de astfel de exemplare. Potrivit unui studiu, regii înverșunați ai dinozaurilor au călătorit probabil pe Pământ pentru o perioadă de câteva milioane de ani. În studiu s-au folosit calcule bazate pe mărimea corpului, maturitatea sexuală dar și nevoile nutriționale ale acestei specii.

O echipă de cercetători din cadrul Universității din California, a aflat cât de mulți T-Rex au trăit pe Pământ. Conform studiului publicat în jurnalul Science, ar fi existat peste 127.000 de generații ale celui mai cunoscut dinozaur. Unul dintre autorii principali ai studiului, Charles Marshall, directorul Muzeului de Paleontologie al Universității din California a menționat ”Asta înseamnă o mulțime de fălci. Reprezintă o mulțime de dinți și o mulțime de gheare”.

Cercetătorii au arătat că Pământul adăpostea miliarde de dinozauri

Specia a călătorit în America de Nord timp de aproximativ 1,2 milioane până la 3,6 milioane de ani, ceea ce înseamnă că densitatea populației T-Rex ar fi fost mică. Studiul arată că ar fi putut exista două specimene pe o suprafață de mărimea Washingtonului sau 3.800 pe o suprafață de mărimea Californiei.

„Probabil ca mulți oameni, am făcut literalmente o dublă verificare pentru a nu comite o eroare, atunci când am citit pentru prima dată că aproximativ 2,5 miliare de exemplare de T-Rex au trăit”, a declarat paleobiologul Colegiului Macalester, Kristi Curry Rogers, care nu a participat la studiu.

Marshall a spus că ”estimarea îi ajută pe oamenii de știință să calculeze rata de conservare a fosilelor T rex și subliniază cât de norocoasă este lumea să știe despre ele. Au fost găsite aproximativ 100 de fosile T-Rex, 32 dintre ele cu suficient material pentru a rezulta că sunt adulți. Dacă ar fi existat doar 2,5 milioane de T-Rex în loc de 2,5 miliarde, probabil că nu am fi știut niciodată că există”.

Echipa lui Marshall a calculat populația utilizând o regulă generală de biologie generală care spune, cu cât animalul este mai mare, cu atât este mai puțin densă populația sa. Apoi au adăugat estimări cu privire la energia de care avea nevoie carnivorul T-Rex pentru a rămâne în viață,  undeva între un dragon Komodo și un leu.

Cu cât este necesară mai multă energie, cu atât este mai puțin densă populația. De asemenea, au luat în considerare faptul că T-Rex a atins maturitatea sexuală undeva între 14 și 17 ani și a trăit cel mult 28 de ani. Având în vedere incertitudinile în ceea ce privește suprafața de deplasare și cât timp au călătorit, echipa Berkeley a spus că populația totală ar putea ajunge la 140 de milioane sau chiar 42 de miliarde. De aici rezultă o medie de 2,4 miliarde de exemplare.