O nouă tehnologie face ca o tumoră să se elimine singură. Ce înseamnă această tehnică pentru viitorul medicinei
O nouă tehnologie dezvoltată de cercetătorii UZH permite organismului să producă agenți terapeutici la cerere, în locul exact în care sunt necesari. Astfel, o tumoră n-ar mai putea necesita neapărat o intervenție chirurgicală.
Inovația ar putea reduce efectele secundare ale terapiei împotriva cancerului și ar putea deține soluția pentru o mai bună livrare a terapiilor legate de COVID direct în plămâni.
Oamenii de știință de la Universitatea din Zürich au modificat un virus respirator comun, numit adenovirus, pentru a acționa ca un cal troian pentru a livra gene pentru tratamentul cancerului, direct în celulele tumorale, conform lucrării.
Spre deosebire de chimioterapie sau radioterapie, această abordare nu dăunează celulelor sănătoase normale. Odată ajunse în celulele tumorale, genele livrate servesc drept model pentru anticorpii terapeutici și alte substanțe de semnalizare, care sunt produse chiar de celulele canceroase și acționează pentru a elimina tumorile din interior spre exterior.
„Am “păcălit” tumora să se elimine prin producerea de agenți anti-cancer de către propriile sale celule”, spune Dr. Sheena Smith, care a condus cercetarea.
Liderul grupului de cercetare Andreas Plückthun explică, de asemenea: „Agenții terapeutici, cum ar fi anticorpii terapeutici sau substanțele de semnalizare, rămân în cea mai mare parte la locul în care sunt necesari corpului, în loc să se răspândească în fluxul sanguin, unde pot deteriora organele și țesuturile sănătoase”.
O tumoră ar putea fi vindecată neinvaziv prin această tehnică medicală
Cercetătorii UZH numesc tehnologia lor SHREAD. Se bazează pe tehnologii cheie create anterior de echipa Plückthun, inclusiv pentru a direcționa adenovirusurile către anumite părți ale corpului, pentru a le ascunde de sistemul imunitar.
Astfel, cu sistemul SHREAD, oamenii de știință au făcut ca tumora să producă în sine un anticorp de cancer de sân aprobat clinic, în mamara unui șoarece. Au descoperit că, după câteva zile, SHREAD a produs mai mult din anticorpul din tumoră decât atunci când medicamentul a fost injectat direct.
Mai mult, concentrația în sânge și în alte țesuturi în care ar putea apărea efecte secundare au fost semnificativ mai mici cu SHREAD. Oamenii de știință au folosit o metodă de imagistică 3D foarte sofisticată, de înaltă rezoluție pentru a arăta cum anticorpul terapeutic, produs în organism, creează pori în vasele de sânge ale tumorii și distruge celulele tumorale și, astfel, tratează din interior.
Plückthun, Smith și colegii săi subliniază că SHREAD este aplicabil nu numai pentru lupta împotriva cancerului de sân. Deoarece țesuturile sănătoase nu mai intră în contact cu niveluri semnificative ale agentului terapeutic, este aplicabil și pentru livrarea unei game largi de medicamente puternice pe bază de protein, care altfel ar fi prea toxice.
Membrii grupului Plückthun își aplică în prezent tehnologia într-un proiect menit ca terapie pentru COVID-19. Vectorii adenovirali sunt deja folosiți în mai multe dintre vaccinurile COVID, inclusiv Johnson & Johnson, AstraZeneca, China CanSino Biologics și vaccinurile Sputnik V din Rusia. Dar fără tehnologia inovatoare SHREAD.
Prin livrarea tratamentului SHREAD pacienților prin intermediul unui aerosol inhalat, abordarea ar putea permite producția țintită de terapii cu anticorpi COVID în celulele pulmonare, acolo unde acestea sunt cele mai necesare, explică Smith. Acest lucru ar reduce costurile, ar crește accesibilitatea terapiilor COVID și, de asemenea, ar îmbunătăți administrarea vaccinului prin abordarea prin inhalare.