NASA pregătește o nouă tehnologie. Telecomunicațiile nu vor mai fi ca înainte
Tehnologia se află într-o permanentă evoluție, astfel că instrumentele trimise în spațiu, devin tot mai complexe pentru a putea colecta și transmite cantități mari de date. NASA a analizat astfel o nouă tehnologie de a transmite aceste date înapoi pe Pământ printr-o metodă mai eficientă.
Actualul sistem de comunicații spațiale utilizează comunicații radio. Agenții precum NASA sau ESA (European Space Agency), trec treptat la frecvențe din ce în ce mai mari pentru a colecta mai multe date într-o singură transmisie. Totuși, pentru următoarea generație de instrumente spațiale, vom avea nevoie de un sistem de comunicații care să poată gestiona și mai multe date.
Aici este locul unde laserul intră în scenă pentru ca acest lucru să fie posibil. Comunicațiile laser, cunoscute și sub numele de comunicații optice, permit instrumentelor să trimită înapoi pe Pământ cantități mai mari de date, cum ar fi videoclipuri 4K sau luni de analize științifice, pentru a putea fi prelucrate.
Această tehnologie ar putea crește cantitatea de date care poate fi trimisă, între 10 și 100 de ori mai mare în comparație cu sistemele actuale. Pentru a ilustra ce înseamnă asta, NASA explică: „Ar fi nevoie de aproximativ nouă săptămâni pentru a transmite o hartă completă a lui Marte înapoi pe Pământ cu sistemele actuale de frecvență radio. Cu laserele, ar dura aproximativ nouă zile”.
În vară va avea loc o demonstrație a noii tehnologii
NASA a anunțat recent că va lansa o demonstrație a acestei tehnologii de comunicații cu laser mai târziu în această vară. Demonstrația va avea loc în cadrul unei misiuni numite Laser Communications Relay Demonstration – LCRD, (n.r. -Demonstrare cu releu cu comunicații laser).
„LCRD va demonstra toate avantajele utilizării sistemelor laser și ne va permite să învățăm cum să le folosim cel mai bine din punct de vedere operațional. Cu această capacitate dovedită în continuare, putem începe să implementăm comunicații laser în mai multe misiuni, făcându-l o modalitate standardizată de a trimite și primi date”, a declarat cercetătorul principal David Israel la Goddard Space Flight Center al NASA într-o declarație.
Pentru a testa comunicațiile laser, LCRD va fi lansat pe orbita geosincronă la peste 35.000 de kilometri deasupra planetei, în iunie. În primii doi ani ai misiunii sale, va testa comunicările cu diferite experimente care implică trimiterea de date înainte și înapoi între stația terestră din California și Hawaii.
Deoarece comunicațiile laser pot fi blocate de nori, NASA trebuie să-și dea seama care vor fi efectele diferitelor tipuri de perturbări atmosferice asupra sistemului de comunicații. După încheierea acestor doi ani, LCRD va începe să trimită și să primească informații către și de la misiunile spațiale actuale.