Plutoniu interstelar, găsit pe fundul Oceanului Pacific. De unde a venit pe Pământ
Cercetătorii au identificat urme de plutoniu care ar fi venit pe Pământ de la o supernovă îndepărtată și au aterizat pe fundul Oceanului Pacific.
Plutoniul, care a fost dezgropat de o companie japoneză de petrol și donat oamenilor de știință, este relativ tânăr, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Science, cel puțin comparativ cu vârsta restului cosmosului.
Și pentru că este atât de proaspăt, studierea lui ar putea ajuta oamenii de știință să descopere, în cele din urmă, modul în care plutoniul și alte elemente grele sunt produse în interiorul stelelor.
Care este istoria acestor urme de plutoniu pe planeta noastră
„Doar știind că există plutoniu acolo este uimitor”, a declarat pentru NPR astronomul Brian Fields de la Universitatea din Illinois. „Acum avem doar cantități mici de material – la urma urmei, vorbim despre sute de atomi aici. Dar ar trebui să fim recunoscători pentru asta, deoarece sunt făcute din stele care explodează”.
Pentru a fi clar, acest plutoniu „proaspăt fabricat” este pe Pământ dinainte să fi apărut omenirea. Nu e ca și cum cineva ar fi fost prin preajmă ca să vadă cum plouă din cer. Cercetătorii au calculat că plutoniul are o vechime de aproximativ zece milioane de ani și a fost “livrat” pe Pământ „în ultimele milioane de ani”, potrivit lucrării din Science.
Dar acum, după o călătorie atât de lungă și milioane de ani de repaus sub ocean, plutoniul se află în mâinile oamenilor de știință care ar putea afla, în cele din urmă, de unde a venit.
Originile cosmice ale elementelor, inclusiv plutoniul, aurul și platina, sunt încă învăluite în mister. Mai mulți oameni de știință care nu erau afiliați la studiul științific au declarat pentru NPR că ei cred că o supernovă veche obișnuită nu ar fi suficient de puternică pentru a le crea.
Alte ipoteze includ plutoniul provocat de stele muritoare neobișnuit de explozive, fuziuni de stele cu neutroni sau un alt eveniment cosmic uimitor de puternic.
„Nu știm exact unde sunt produse și cât se produce în diferite spații”, a declarat pentru Wallian NPR fizicianul și conducătorul studiului australian, Anton Wallner.