13 mai 2021 | 10:35

Cel mai bine plătiți români de la stat: mii de lei lunar pentru câteva ore de „nimic”

ACTUALITATE
Cel mai bine plătiți români de la stat: mii de lei lunar pentru câteva ore de

Data viitoare când cineva îți cere un exemplu pentru cei mai bine plătiți oameni din România care nu fac nimic le poți da exemplu persoanelor din cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică. Această instituție există în fiecare județ.

Este foarte probabil să nu fi auzit niciodată de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. Această instituție are un rol consultativ, adică nu impune sau stabilește nimic relevant. Face doar niște ședințe pentru a defini niște recomandări legate de siguranța și ordinea publică în județ. Pe cât de ușor sunt stabilite recomandările, pe atât de ușor pot fi ignorate.

Din ea fac parte demnitari ori funcționari angajați la stat în diverse instituții. Lista include consilieri județeni, subprefecți, șefi ai poliției și jandarmeriei. Cu alte cuvinte, sunt oameni care sunt deja angajați în structurile statului român, dar pentru statutul de membru în Autoritatea Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) și, eventual, o ședință lunar, mai primesc până la 4000 de lei pe lună.

Situația inimaginabilă a acestor oameni a fost detaliată de către Digi 24 într-un reportaj din seria Statul la Stat. Ca referință, în cadrul fiecărui ATOP, un organism cu rol pur consultativ, există 15 membri. Printre ei se numără șase consilieri județeni, un subprefect, trei reprezentanți ai comunității, șeful poliției județene, șeful jandarmeriei, șeful inspectoratului pentru situații de urgență.

Pentru fiecare ședință primesc o indemnizație în valoare de până la 20 la sută din indemnizația președintelui Consiliului Județean. Asta, pe lângă salariile pe care le încasează de la instituțiile unde sunt, oficial, angajați. Penibilul acestei situații a fost definit foarte bine de Cristina Rizea, deputat USR.  ”În fapt nu pot să spun că fac ceva, practic, nu fac nimic. După parerea mea este o sinecură creată pentru a mai da niște bani oamenilor de partid.”, a declara deputata.

Punctual, în județul Maramureș, unul în care membrii ATOP sunt plătiți lunar cu 2800 lei, Consiliul Județean a cheltuit pentru indemnizațiile acelor oameni aproximativ 870.000 de lei în 2020.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele