Ce trebuie să faci acum pentru a nu avea probleme cu banii la bătrânețe. Cele mai utile 5 sfaturi
Se spune că, așa cum îți așterni, așa dormi. Proverbele din popor sunt însă demne de luat în calcul, dacă vrei să ai, peste ani, confort financiar și să nu duci grija zilei de mâine, așa cum se întâmplă, din păcate, cu majoritatea pensionarilor României.
Pentru a nu ajunge și tu într-o situație similară, trebuie să respecți de acum, de când ești în câmpul muncii și încă o persoană activă, care produce bani, cinci reguli simple:
Începe planificarea de acum
Niciodată nu știi ce se va întâmpla pe viitor. Nu știi ce probleme vor apărea, sau care va fi starea ta de sănătate în viitor. Desigur că îți dorești ca lucrurile să evolueze bine, însă viață ne surprinde și neplăcut uneori.
Prin urmare, planifică-ți de acum bătrânețea.
Din păcate, mulți oameni așteaptă până când sunt aproape gata să se retragă de pe piața muncii, pentru a începe planificarea pensionării. E important ca, înainte cu zeci de ani de a ieși la pensie, să îți evaluezi veniturile și să îți faci calcule despre cum va arăta situația ta financiară.
La ce îți va fi de folos acest calcul?
Vei realiza care va fi nivelul tău de trăi în acea perioadă, și, având datele pe masă, poți acționa să îți îmbunătățești viața încă de pe acum.
Economisește cât mai mult
Niciodată nu e prea devreme, dar nici prea târziu pentru a economisi. Știi vorba aceea: „bani albi, pentru zile negre”. Și așa nu te bazezi pe pensie.
Încearcă să stabilești un buget lunar de economisire. Chiar dacă nu este foarte consistent, nu te lăsa descurajat. Ține cont că, deși pui de-o parte o sumă modică lunar, dacă vei face asta regulat, 20-30 de ani, cu siguranță se va strânge un buget care îți va fi de folos la bătrânețe.
Nu ține banii „la saltea”
Banii economisiți trebuie investiți. Dacă nu te pricepi la investiții în piețele financiare, la deschiderea unui business, sau la achiziționarea unor obiecte de lux ce își sporesc valoarea în timp, caută fonduri de investiții avantajoare, pentru pensionare, de unde poți castiga dobânzi importante, care se acumulează în timp și se adaugă sumei pe care tu o pui, lună de lună, de-o parte.
Fă-ți un buget de urgență
Pe lângă economii, alcătuiește-ți un buget de urgență, pentru o situație neprevăzută, dar costisitoare. Astfel, în cazul în care vei întâmpina o astfel de situație în viața ta, nu vei fi nevoit să cheltuiești din economii.
Scapă de datorii în perioada în care încă ești activ pe piața muncii
Majoritatea consultanților financiari recomandă oamenilor care vor să aibă o bătrânețe cât mai puțin împovărată din punct de vedere financiar, să își stingă datoriile în timpul cât sunt încă activi pe piața muncii.
Cu alte cuvinte, calculează-ți, spre exemplu, perioada de rambursare a creditului ipotecar astfel încât acesta să se stingă, înainte de vârsta pensionarii.
În cele din urmă, nu uita că jobul actual, la fel ca timpul, sunt trecătoare și că, inevitabil, va trebui să te retragi la un moment dat. De tine depinde ca acea retragere sa îți aducă satisfacții și o viață lipsită de griji financiare.