Rezultat surpriză pentru România în fața tuturor țărilor europene când vine vorba de internet
În ultimul an s-a discutat constant despre muncă la distanță. Fără internet n-ar fi posibilă, iar România stă excelent la acest capitol. Ultimele date ne pun pe locul 4 la nivel mondial, dar peste toate celelalte țări din Europa.
Conform datelor Speedtest, România e pe locul 4 la nivel mondial când vine vorba de internet fix. Astfel, media e de aproape 211 Mbps pentru download și peste 165 Mbps pentru upload. Mai bine decât România stau Singapore, Thailanda și Hong Kong, dar diferența nu-i chiar imposibilă.
Când vine vorba de internetul mobil, rezultatul e mult mai prost. România e pe locul 34 în lume cu o medie de peste 52 Mbps pentru download și aproximativ 14 Mbps pentru upload. În acest clasament, Olanda, Norvegia, chiar și Bulgaria stau mai bine decât România. O parte din vină e și că infrastructura 5G e insuficient dezvoltată. Primul loc în acest capitol e ocupat de Emiratele Arabe Unite cu peste 178 Mbps pentru download.
Ce se întâmplă în România când vine vorba de acoperirea cu internet fix
Independent de viteză, e important și câți utilizatori au acces la internet. În acest sens, ANCOM a prezentat câteva date importante pentru România în 2021. Există 6.967 de localitați cu acces la rețele fixe de bandă largă ultrarapidă și alte 6.769 de localitați neacoperite sau acoperite cu rețele care permit viteze de descărcare mai mici.
- 2.056 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la rețele fixe de bandă largă rapidă (download între 30 Mbps și 100 Mbps), eventual rețele fixe de bandă largă de bază (download între 2 Mbps și 30 Mbps)
- 2.371 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la rețele fixe de bandă largă de bază (download între 2 Mbps și 30 Mbps)
- 2.342 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice nu au acces la nicio rețea publică fixă de comunicații electronice de bandă largă
„Cunoașterea de către ansamblul industriei telecom și de către publicul larg a localităților fără acces la o rețea fixă de bandă largă ultrarapidă constituie premisa pentru încurajarea unor investiții private în dezvoltarea în următorii 3 ani a unor rețele moderne de bandă largă, ultrarapide, în localitățile în care nu există încă nivelul acesta de calitate, astfel încât să reducem decalajele și să maximizăm posibilitatea ca toți cetățenii să dețină acces la servicii de internet ultrarapid, așa cum cer și obiectivele europene.”
Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM