Lovitură pentru Bitcoin și alte monede similare: decizia radicală luată în această țară
Un proiect de lege din New York prevede impunerea unei interdicții, pe o perioadă de trei ani, a minatului de criptomonede.
Minatul de criptomonede necesită resurse importante de energie, iar piața în expansiune continuă riscă să devină un factor principal de emisii de gaze cu efect de seră.
Avem nevoie de o pauză de la minat, pentru a cunoaște cu adevărat cât de mult ne afectează fenomenul crypto
Proiectul de lege din New York este justificat tocmai în baza acestui aspect. Inițiatorii proiectului susțin că e nevoie de o astfel de interdicție, pentru a proteja mediul înconjurător.
Inițiatorii spun că proiectul de lege oferă o modalitate rezonabilă pentru New York de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a contribui la atingerea obiectivelor climatice.
De-a lungul acestor trei ani de pauză, oficialii ar avea timp să cuantifice efectiv impactul pe care mineria criptografică și cererile de energie aferente îl au asupra calității aerului și a apei, precum și asupra ecosistemelor locale din apropierea platformelor miniere.
Odată ce vor afla toate aceste informații, guvernanții ar putea să impună reglementări rezonabile și întemeiate pe date concrete, reale, astfel încât să evite scenariul în care toată această situație ar scăpa de sub control.
Impactul criptomonedelor asupra mediului este semnificativ. Din ceea ce se cunoaște până acum, o singură achiziţie Bitcoin la un preţ de circa 50.000 de dolari prezintă o amprentă de carbon de 270 de tone, echivalentul a 60 de maşini cu ardere internă, arată un studiu realizat de Bank of America.
Amprenta de carbon și prețul sunt într-o relație directă de influență
Mai exact, atunci când prețul criptomonedei crește, emisiile se majorează și ele, având în vedere numărul tot mai mare de mineri de Bitcoin. Totodată, Bitcoin foloseşte atât de multă putere precum o ţară cu 10 milioane de locuitori, cum ar fi Grecia.
„O altă temere este că majoritatea ratei de hash (unitatea de măsură a puterii de procesare din cadrul reţelei Bitcoin – n.r.) vine din China, unde guvernul încurajează activ minarea criptomonedei şi unde costurile de electricitate sunt extrem de joase. Aproape 60% din electricitatea chineză vine din fabrici de cărbune, în timp ce doar 20% vine din gaze naturale sau produse regenerabile. Astfel, majoritatea monedelor sunt minate folosind combustibili fosili nesustenabili.”
Bank of America