„Plasă” pentru internetul din casa ta, ca să n-ai nicio zonă fără semnal
În funcție de furnizorul internetului tău, ai două opțiuni: rămâi cu routerul pe care l-ai primit sau treci la ceva care chiar face față necesarului tău zilnic. Deși furnizorul meu nu are cea mai mare viteză din piață, asta nu înseamnă că și semnalul ar trebui să fie la fel. Așa că am intervenit.
Pe cât de bun e internetul, sub orice formă l-ai privi, când vorbim de cel wireless sunt două dezavantaje în casă: fie pereții diminuează prea mult semnalul, fie ai acele zone în care orice ai face nu te descurci cu o conexiune Wi-Fi. Iar să tragi cabluri prin casă nu-i chiar o alternativă la îndemână din rațiuni de spațiu sau confort.
Din fericire există o soluție și abordarea e ingenioasă: o „plasă” cu internet wireless pentru toată casă. Ce-am folosit eu din produsele disponibile e un HUAWEI WiFi Mesh. E un router, în esență, dar, de fapt, sunt trei routere care funcționează împreună ca să ai internet mai bun și mai de încredere în casă. Permite-mi să explic.
Ce ți-ai dori de la conexiunea ta la internet: viteză, acoperire și stabilitate
Pentru mine internetul, și mai ales cel wireless de-acasă, a devenit esențial nu doar pentru laptop și telefon, ci și pentru televizor, câteva becuri comandate prin aplicație și chiar și o boxă inteligentă. Pe majoritatea acestor gadgeturi secundare, să spunem, n-am nevoie de internet constant. Dar când am, ar fi frumos să funcționeze fără probleme. Mai ales când vine vorba de streaming video pe TV.
Pentru scenarii ca al meu, dar și pentru case mai mari sau pereți mai groși, au apărut routerele de tip mesh. Cel de la Huawei e compus din trei dispozitive: într-unul, să-i zicem principal, intră cablul de internet, iar celelalte două sunt sateliți pentru distribuirea semnalului mai departe. Toate trei au nevoie de alimentare la priză, așa că în funcție de priză ar trebui să-ți gândești repartizarea lor în casă. Totodată, distribuția ar fi util să fie realizată astfel: fie să formeze un triunghi, în planul casei, fie distribuite în zig-zag. Miza e să maximizezi suprafața acoperită.
HUAWEI WiFi Mesh folosește un procesor cu patru nuclee la 1,4 GHz pentru toate calculele necesare, lucrează în banda de 2,4 GHz și 5 GHz, iar toate trei dispozitivele arată la fel: cilindri albi cu un buton pe față pe care îl folosești în faza de asociere a fiecărei componente. Când trecem la software, acolo ai nevoie de aplicația HUAWEI AI Life (disponibilă pe Android, iOS și AppGallery).
Te asiguri că ai aplicația pe telefon, conectezi unul dintre module, care va deveni principal, la internet și priză, pe celelalte la priză, și începi configurarea. Semnalul Wi-Fi, de la o singură unitate, acoperă o suprafață de circa 120 metri pătrați, ceea ce-i excelent pentru un apartament de dimensiuni medii în care e posibil să ai probleme cu semnalul. Dacă folosești trei, cum am avut eu ocazia, ajungi la circa 320 metri pătrați acoperiți și, dintr-o dată, te descurci în aproape orice casă.
Odată ce-ai configurat dispozitivul care e conectat prin cablu, pentru celelalte e suficient să apeși pe singurul buton disponibil și să aștepți. Conectarea la sistem se face automat, iar în aplicație vezi toate dispozitivele, de la cele din Mesh până la cele conectate. E un control sporit pe care îl poți avea.
În ceea ce privește poziționarea componentelor HUAWEI WiFi Mesh, e important de reținut că ele nu trebuie să rămână în poziția în care le-ai pus inițial. Iar aici te ajută aplicația, din nou. Poți vedea acolo dacă vreunul dintre sateliți are probleme cu semnalul și dacă, poate, ar trebui să-l muți în altă parte. Totodată, poți muta elementele în funcție de nevoile tale și zonele în care ai vrea mai multă acoperire.
Independent de procesul de configurare și de nevoia de alimentare la priză, al treilea cel mai important lucru e ca fiecare satelit să aibă semnal bun de la router. Asta înseamnă că n-ar trebui să ai prea mulți pereți între cele două componente. Dar zic asta în special pentru case, pentru că în apartamente lucrurile stau mult mai bine.
În acest context merită menționat că, odată instalat sistemul, conexiunea de pe dispozitivul tău e automat preluată de satelitul care îți poate oferi un semnal mai bun. Aici e cazul mai ales când te plimbi cu telefonul în mână prin casă și vrei o conexiune stabilă fără să alegi tu de fiecare dată.
Încă un aspect important e că e mai util să alegi tu ce fel de rețea îți oferă dispozitivele. De exemplu, funcționează pe 2,4 GHz și 5 GHz. Cea dintâi oferă, de regulă, viteze de două ori mai mici. Astfel, recomandarea mea e ca pe 2,4 GHz să ai un bec inteligent, o boxă inteligentă, orice alt gadget pe care l-ai putea integra în smart home. Iar pe 5 GHz să ții laptopul de pe care lucrezi, consola pe care te joci sau telefonul pe care îl folosești constant. Astfel, eviți momentele în care conexiunea la internet nu pare că-i ce trebuie. Dar și dacă nu vrei să-ți bați capul cu așa ceva, WiFi Mesh poate conecta fiecare dispozitiv automat, în funcție de calitatea conexiunii și de nevoie.
Ce mai trebuie menționat aici e și HUAWEI HomeSec. Procesoarele folosite pentru acest sistem au o enclavă securizată, astfel încât să limiteze cât mai mult eventualele atacuri cibernetice sau pierderi de date. E mai ales utilă când te gândești la câte dispozitive mai mult sau mai puțin sigure ai în casă (cum ar fi un bec inteligent) și că acestea pot fi folosite de hackeri ca să obțină acces la rețeaua ta wireless.
Aplicația AI Life e important să o ai constant pe telefon. Prin ea intervii asupra setărilor, faci actualizări pentru WiFi Mesh, blochezi anumite dispozitive sau chiar impui un control parental cu tăierea conexiunii pe anumite dispozitive la anumite ore. Practic, aplicația e ca un terminal din care controlezi ce se întâmplă cu tot acest sistem.
Cu toate aceste detalii ține cont de un lucru: un astfel de sistem e bun, dar dependent de conexiunea ta. Eu am una de 500 Mbps, pentru că Vodafone nu are încă gigabit. Asta înseamnă că nu mă apropii de vitezele mai bune pe care conexiunea în 5 GHz mi le poate oferi. Ce câștig însă printr-un astfel de pachet e acoperirea și să mă asigur că viteza, chiar și mică, nu se duce la doar 5 – 10 Mbps. Și, din fericire, asta a fost rezolvată. Astfel, în punctele din dormitor sau de pe balcon unde semnalul era mai prost, acum ajung la medii de 250 – 350 Mbps. Similar aș spune și despre bucătărie. Cum între locul acela și poziția routerului, până să folosesc WiFi Mesh, erau mai mulți pereți, internetul funcționa mai mereu cu întreruperi sau scăderi bruște de viteză. În cele două scenarii ale mele o astfel de „plasă de siguranță” s-a dovedit foarte eficientă.
Și mai merită menționată o opțiune foarte interesantă. HUAWEI WiFi Mesh are opțiunea Huawei Share. Adică are un cip NFC pe care îl atingi cu telefonul și, magie, telefonul e conectat la internet. Este, posibil, cea mai bună idee văzută pe un router care să rezolve problema parolelor complicate. Totodată, routerul e minimalist, alb, așa că îl poți ține și la vedere, fără să fie deranjant. Iar dacă lumina de control te deranjează, o poți controla din aplicație.
Nu în ultimul rând, un detaliu important pentru orice router: nu lăsa setările de bază, automate. Setează-ți atât numele rețelei, cât și parola. Fă-o complicată, dar ușor de reținut și de introdus pe mai multe dispozitive. E important să-ți protejezi cât mai bine rețeaua Wi-Fi, că deja vorbim de mult mai multe dispozitive conectate la ea, care pot fi ținte pentru atacatori.
Concluzia pentru HUAWEI WiFi Mesh poate fi rezumată în trei cuvinte: rapid, eficient și minimalist. Primele două au treabă cu performanța propriu-zisă, ultimul cu designul. Ideea e că nu se mai pune problema dacă treci sau nu la un astfel de sistem, ci când. În funcție de cum e casa ta, cum e conexiunea actuală și câte dispozitive ai conectate, un astfel de sistem se poate dovedi cea mai bună alegere. Asta ca să nu ajungi în situația absurdă în care ai conexiune gigabit și viteză de anii 2000.
În plus, HUAWEI WiFi Mesh va putea fi găsit pe Huawei Online Store. Huawei a anunțat lansarea magazinului online, unde vor putea fi găsite produse din toate categoriile de dispozitive proprii. Lansarea noului online store vine cu premii și surprize pentru consumatori. Aceștia se pot înscrie la un newsletter, intra în competiție și pot câștiga numeroase vouchere, premii surpriză sau premiul cel mare un HUAWEI Mate Xs.