Mierea din această țară este radioactivă din cauza deceniilor de testare a bombelor nucleare
Un nou studiu a constatat că albinele recoltează niveluri ridicate de polen iradiat de zeci de ani. Acest fenomen, în care mierea a devenit radioactivă, se întâmplă în Statele Unite ale Americii.
Puterile nucleare ale lumii au detonat peste 500 de focoase nucleare în atmosferă. Aceste explozii au fost teste, demonstrații de forță pentru națiunile rivale și dovezi că țări precum Rusia, Franța și SUA au stăpânit știința bombei.
Mierea a suferit pe urma acestor experimente. Potrivit unui nou studiu publicat în Nature Communications, mierea din Statele Unite este plină de probe persistente din acele teste nucleare atmosferice.
Pentru studiu, cercetătorii au colectat probe de miere de la peste o sută de stupi și probe de sol din 110 locații din estul Statelor Unite. Oamenii de știință au descoperit niveluri ridicate de cesiu atât în sol, cât și în probele de miere.
„În timp ce majoritatea radiațiilor produse de detonarea unei arme nucleare se degradează în primele câteva zile, unul dintre cei mai longevivi și mai abundenți produși de fisiune este cesiul, care are un timp radioactivitate de 30 de ani”, se spune în studiu.
Mierea nu prezintă un pericol pentru oameni, ci pentru albine
Cercetările anterioare după dezastrul nuclear de la Cernobîl au identificat niveluri ridicate de cesiu în mierea și polenul european. Vestea bună este că, potrivit cercetătorilor, cea mai mare parte a acestea este sigură pentru consumul oamenilor.
În timp ce concentrațiile de cesiu pe care le întâlnim astăzi în miere sunt sub nivelul pragului alimentar de îngrijorare observat de multe țări și nu este periculos pentru consumul uman, radiația reziduală pe scară largă este surprinzătoare.
SUA au efectuat majoritatea testelor nucleare atmosferice în Insulele Marshall și în sud-best. Reziduurile s-au răspândit prin atmosferă și s-au așezat pe toată planeta. „Estul Americii de Nord a primit rezultate disproporționate din anii 1950 până în anii 1960, în ciuda faptului că a fost relativ departe de locurile de detonare”, se arată în studiu.
Cea mai mare parte s-a disipat rapid, dar cesiul s-a lipit și s-a îmbibat în sol, unde structura sa chimică, care este similară cu cea a potasiului, l-a făcut atractiv pentru plante. Potasiul și cesiul sunt similare din punct de vedere chimic, iar studiul a speculat că acesta este motivul pentru care plantele au absorbit atât de mult din cesiu, ceea ce a dus la apariția acestuia în miere.
Deși această miere este probabil sigură pentru consumul uman, este posibil să nu fie pentru albinele care o generează.
„În ultimii cinci ani, a devenit clar că insectele suferă consecințe negative semnificative la ratele dozelor de radiații care anterior erau considerate sigure”, conform studiului. „Unele studii indică faptul că nivelurile de poluare cu cesiu pot fi letale pentru insectele polenizatoare și că orice creștere deasupra fondului provoacă daune măsurabile ecosistemelor înconjurătoare”.