15 apr. 2021 | 12:30

Ipoteză alarmantă: compania de implanturi cerebrale a lui Musk poate să-ți vândă gândurile cui oferă mai mult

ACTUALITATE
Ipoteză alarmantă: compania de implanturi cerebrale a lui Musk poate să-ți vândă gândurile cui oferă mai mult

Săptămâna trecută, compania de implanturi neuronale a lui Elon Musk, Neuralink, a lansat un videoclip al unei maimuțe care fusese implantată cu tehnologia sa, jucând ping-pong cu propriile sale gânduri.

Inițial, maimuța a folosit un controller pentru a se acomoda cu jocul. Ulterior, acesta nu a mai existat, iar maimuța a învățat să facă totul doar cu ajutorul creierului.

Demo-ul impresionant din punct de vedere tehnologic, dar altfel dezamăgitor – neurologii au dezvoltat și au demonstrat prima dată tehnologia controlului minții în primate cu zeci de ani în urmă – a reprezentat proeminența tot mai mare a Neuralink în sfera publică și a ridicat întrebări importante cu privire la confidențialitate, proprietatea datelor și etica biomedicală.

Elon Musk ar putea să-ți vândă gândurile colectate prin implanturile Neuralink

„În timp ce sunt încântată de aplicațiile terapeutice ale cipurilor cerebrale pentru cei cu probleme de mișcare și memorie, îmi fac griji cu privire la utilizarea la scară largă a cipurilor cerebrale în viitor”, a declarat pentru Observer, psihologul cognitiv Susan Schneider.

Schneider, care este directorul Florida Atlantic University’s Center for the Future Mind, a criticat de ani buni ambițiile lui Elon Musk pentru Neuralink. În 2019, ea a spus că fuzionarea minții umane cu inteligența artificială, așa cum a spus Musk că dorește implantul neuronal, ar fi asemănătoare cu sinuciderea.

„Fără reglementări adecvate, gândurile și datele biometrice cele mai interioare ar putea fi vândute celui mai mare ofertant”, a adăugat Schneider în ultimul său interviu.

Datele neurologice colectate ca parte a unui experiment sau tratament medical sunt protejate de reglementări precum HIPAA. Dar nu există bariere legale care să împiedice o companie precum Neuralink să culeagă și să vândă date cognitive printr-un implant neuronal de consum, cum ar fi o versiune mai invazivă a modului în care Facebook îți monetizează datele.

Și, în timp ce un implant neuronal capabil să facă acest lucru este încă departe în viitor, faptul că tehnologia ar putea depăși reglementările menite să protejeze oamenii este alarmant.