Un psihiatru român a creat testul care detectează depresia în analiza de sânge. Unde speră el să ajungă cu acest demers
În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai clar că depresia clinică poate lăsa urme biologice în tot corpul. Iar acum experții vor să profite de acest lucru pentru a îmbunătăți modul în care este tratată.
Oamenii de știință spun că pot determina acum severitatea depresiei unui pacient prin biomarkeri, într-un test de sânge direct, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Molecular Psychiatry.
Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Indiana din spatele proiectului spun că au dezvoltat testul pentru a face diagnosticul și tratamentul tulburărilor de dispoziție nu numai mai precise și obiective, ci și pentru a ajuta medicii să ofere îngrijiri mai bune și mai personalizate. Astfel, se elimină subiectivitatea și erorile care se întâmplă astăzi în tratamentul depresiei.
Depresia poate fi tratată mai ușor și mai eficient cu acest test de sânge
„Această lucrare face parte din efortul nostru de a aduce psihiatria din secolul al XIX-lea în secolul al XXI-lea”, a declarat autorul principal al studiului și psihiatrul UI Alexander Niculescu într-un comunicat de presă. „Pentru a-l ajuta să devină ca alte domenii contemporane, cum ar fi oncologia. În cele din urmă, misiunea este de a salva și îmbunătăți viețile oamenilor”.
Lucrarea oferă o privire mult mai precisă asupra modului în care depresia se schimbă în timp, chiar și la scara ritmului circadian al unui individ. Având toate aceste informații în mână, cercetătorii spun că pot, de asemenea, să dezvolte și să ofere tratamente mult mai precise, adaptate la cazurile specifice, individuale ale pacientului.
„Prin această lucrare, am dorit să dezvoltăm teste de sânge pentru depresie și pentru tulburarea bipolară, să facem distincția între cele două și să le prescriem oamenilor tratamentele potrivite”, a spus Niculescu în comunicat. „Biomarkerii din sânge apar ca instrumente importante în tulburările în care autoraportarea subiectivă a unui individ sau o impresie clinică a unui profesionist din domeniul sănătății nu sunt întotdeauna fiabile”.
Aceste teste de sânge pot deschide ușa către diagnosticarea precisă, personalizată, oferirea de medicamente potrivite și monitorizarea obiectivă a răspunsului la tratament.