Cercetătorii au creat „mini creiere umane” în microcipuri tipărite 3D. Cum va ajuta medicina un asemenea creier artificial
Țesutul creierului uman a fost crescut într-un microcip refolosibil, costând mai puțin decât o ceașcă de cafea. Iată cum funcționează aceste „mini creiere umane”.
Celulele creierului cultivate în laborator sunt organizate în grupuri mici numite organoizi cerebrali, pe care cercetătorii le pot urmări crescând în timp real – scoțând la iveală misteriorul proces de dezvoltare timpurie a creierului, conform studiului.
Grupurile de celule „mini creier”, care sunt similare în multe feluri cu creierul fetal, trăiesc în mici microcipuri și sunt hrănite cu un fluid bogat în nutrienți care este pompat periodic, imitând modul în care fluidele se mișcă prin creierul uman. Cercetătorii de la Indian Institute of Technology Madras din Chennai (IITM) și Massachusetts Institute of Technology (MIT) au reușit să crească un organoid cerebral în acest mod, timp de mai mult de șapte zile.
Pe lângă faptul că pun accent pe procesul de dezvoltare al creierului, țesutul crescut în laborator ar putea permite oamenilor de știință să testeze modul în care creierul fiecărui pacient ar putea reacționa la anumite medicamente.
Aceste „mini creiere umane” ar putea ajuta oamenii care au nevoie de un transplant
În timp ce organoidele creierului au fost cultivate în laborator înainte, acestea au fost închise de nutrienți pentru a evita contaminarea cu microorganisme din aer, murind adesea în câteva zile. Dar cercetătorii au venit cu o nouă metodă, care implică tuburi miniaturale, o platformă în creștere, canale de injectare a medicamentelor și un încălzitor într-un spațiu nu mai mare decât un deget mare uman. Cipul poate fi, de asemenea, tipărit 3D, folosind un fel de rășină biocompatibilă utilizată în chirurgia dentară.
Este un mare pas înainte pentru studiul celulelor creierului. Pentru a pune sistemul la încercare, cercetătorii au implantat celule stem umane care începuseră să crească ca celule cerebrale în microcipuri și au trecut fluidul controlat cu atenție prin cip.
Oamenii de știință au observat că celulele se înmulțesc și formează structuri similare creierului uman – forme asemănătoare cu ventriculii, care sunt spații umplute cu lichid cerebral care sunt esențiale pentru funcția organului. Ventriculii păreau, de asemenea, înconjurați de țesuturi similare cu cele găsite în neocortex, partea creierului care îndeplinește funcții de ordin superior precum gândirea, raționamentul și înțelegerea limbajului.
Potrivit cercetătorului principal Chloé Delépine de la MIT, este pentru prima dată când organoidele creierului uman sunt cultivate cu o vizibilitate atât de bună, la un preț foarte mic.
„Scopul meu este să văd că această tehnologie ajunge la oamenii din întreaga lume care au nevoie de acces la ea pentru nevoile lor de asistență medicală”, a spus Ikram Khan de la IITM, care a creat un startup în India pentru a realiza acest obiectiv.