06 apr. 2021 | 11:28

Bitcoin și alte criptomonede, de neoprit: cât de sigură e piața de peste două trilioane de dolari

ACTUALITATE
Bitcoin și alte criptomonede, de neoprit: cât de sigură e piața de peste două trilioane de dolari

Piața criptomonedelor ca Bitcoin a depășit un vârf istoric de două trilioane de dolari. Monedele virtuale par de neoprit în acest moment, dar există analiști care avertizează asupra riscurilor majore.

Piața criptomonedelor a depășit valoarea de două trilioane de dolari, o capitalizare la care nu sperau nici cei care au susținut cu frenezie investiția în Bitcoin și alte active digitale similare. Datele CoinGecko și Blockfolio arată că e vorba de depășirea unui vârf istoric, iar câștigurile din ultimele câteva luni au atras atât investitori instituționali, cât și mici investitori.

Bitcoin, parte dintr-o piață de peste două trilioane de dolari

Ca să înțelegi mai bine despre câte zerouri vorbim, piața criptomonedelor a ajuns în acest moment la o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari. E o valoare uriașă. Creșterea a fost condusă de Bitcoin, care s-a menținut la o capitalizare de 1 trilion de dolari timp de o săptămână. Bitcoin a crescut cu 1,4%, la 59.045 dolari.

De când a atins un vârf la peste 61.000 de dolari la mijlocul lunii martie, Bitcoin s-a tranzacționat într-un interval relativ restrâns. Analiștii spun că, atâta timp cât Bitcoin rămâne peste 53.000 de dolari, va putea să-și mențină capitalizarea de 1 trilion de dolari.

Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă în ceea ce privește capitalizarea pieței, a crescut cu 1,3%, la 2.103 dolari și o capitalizare de 244 miliarde de dolari luni. Vinerea trecută moneda a atins valoarea record de 2.144,99 dolari.

Grayscale Bitcoin Trust, un vehicul de investiții cotat la bursă de 35 de miliarde de dolari, care deține Bitcoin, a declarat că își menține angajamentul de a se converti într-un fond tranzacționat la bursă.

Bitcoin a crescut cu peste 100% în acest an, în timp ce Ethereum a câștigat aproape 190%. Ambele au depășit masiv clasele de active tradiționale, susținute de intrarea companiilor de masă și a investitorilor mari în lumea criptomonedelor, inclusiv Tesla și BNY Mellon.

Numai că mulți analiști cer prudență.

Piața e extrem de volatilă și nu-s puțini cei care nu se feresc să vorbească despre o bulă speculativă. În spatele acestor criptomonede nu-i mai mult decât încredere. Dacă aceasta dispare, atunci totul se prăbușește.