10 apr. 2021 | 08:52

Ar putea fi prima țară cu 100% energie regenerabilă: cât de aproape a fost în 2020

ACTUALITATE
Ar putea fi prima țară cu 100% energie regenerabilă: cât de aproape a fost în 2020

Nu multe sunt țările care înțeleg importanța tranziției la energie regenerabilă, dar Scoția se află printre ele și termină în curând tranziția de la cărbuni și petrol.

În urmă cu aproximativ un deceniu, în 2011, Scoția a anunțat că își propune să treacă pe surse de energie electrică regenerabilă în 2020. Țara nu și-a atins scopul de 100%, dar a fost foarte aproape, cu 97,4% din curentul electric consumat provenind din turbine eoliene, panouri solare și alte soluții alternative.

Conform datelor obținute de BBC, Scottish Renewables, autoritatea națională responsabilă de tranziția către energie regenerabilă, a publicat un raport foarte detaliat în legătură cu această performanță. În documentul disponibil la această adresă, poți vedea cum în 2020 s-a înregistrat o creștere de 8% față de 2019, în ceea ce privește utilizarea energiei regenerabile.

Claire Mack este șefa autorității Scottish Renewables și a afirmat că această industrie, în ultimul deceniu, și-a triplat capacitatea de producție a energiei electrice. La ora actuală, este capabilă să furnizeze suficient curent pentru mai mult de 7 milioane de cămine.

Deși au fost implementate și alte soluții de energie regenerabilă, cea mai populară continuă să fie sub forma turbinelor eoliene. Chiar și așa, instalațiile hidroenergetice s-au bucurat de cea mai mare creștere în ultimul an.

Dincolo de furnizarea energiei electrice din surse regenerabile, pe termen lung, până în 2030, autoritățile scoțiene și-au propus să acopere din aceleași surse și nevoia de încălzire sau transport. Din păcate, în prima fază, se speră la acoperirea a doar 50% de necesar. Problemele vin din tranziția autoturismelor de la diesel și benzină la autovehicule electrice. Acelea țin de posibilitățile financiare ale oamenilor și nu pot fi dictate la fel de ușor de către autorități.

Mack a atras atenția și asupra faptului că transportul domestic și cel comercial se transpune în aproximativ 25% din toată energia consumată în Scoția, independent de sursă. Necesarul de căldură din case reprezintă peste jumătate din consumul energetic și, mai important decât atât, se transpune în peste jumătate din emisii. Momentan, doar 6,5% dintre scoțieni se încălzesc din surse de energie regenerabile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele