Giganții care stau cu ochii pe telefonul tău: cât știu despre tine și cât de des primesc informațiile
De fiecare dată când utilizezi un dispozitiv cu un anumit sistem de operare, fie că vorbim despre Android, iOS sau Microsoft, producătorul primește de la ține o serie de date telemetrice. Ei bine, vei fi surprins să afi cât de multe, în realitate!
E firesc ca producătorul să primească un „feedback” indirect de la tine (prin telemetrie), observându-ți comportamentul pe dispozitivul respectiv, pentru a ști ce trebuie să îmbunătățească la viitoarele actualizări de software-uri, sau la noile versiuni pe care le va lansa pe piață.
Un studiu recent arată că unii producători abuzează de telemetrie
Problema intervine în momentul în care unii producători abuzează de aceast lucru, iar un studiu recent arată că se întâmplă deja.
Potrivit unui studiu publicat recent de Profesorul Douglas J. Leith de la Universitatea din Dublin, axat pe cercetarea telemetriei pe sistemele de operare Android și iOS, scoate la iveală excesul pe care îl fac giganții high-tech.
Studiul a urmărit conexiunile dintre smartphone-uri și serverele Google și Apple, în anumite momente cheie. De exemplu, după resetarea la configurarea iniţială, când se introduce şi se scoate cartela, când se accesează setările dispozitivului, când se activează şi se dezactivează funcţia de localizare, când utilizatorul se loghează în magazinul de aplicaţii, și altele.
În aceste momente, interesant este că telefonul utilizatorului a continuat să trimită date telemetrice către serverele „mama”, chiar și atunci când acesta a optat, din setările telefonului, să nu trimită aceste date.
Situația ne ridică mingea la fileu: vorbim despre o înșelătorie?
Răspunsul cu siguranță nu poate să vină sub formă unui „da”, sau „nu”, fiindcă situația este complexă și are multe aspecte și nu cunoaștem conținutul integral al termenelor și condițiilor, însă putem să analizăm astfel: din moment ce utilizatorului i se oferă un instrument prin care poate dezactiva trimiterea de date telemetrice către serverul principal, iar el face acest lucru, nu ar fi corect ca acele date să nu se mai trimită, ținând cont de opțiunea lui?
Ei bine, dacă analizăm așa, există o mare problemă.
Google colectează de 20 de ori mai multe informaţii de telemetrie decât Apple
Studiul arată că ambele sisteme de operare despre care vorbim transmit date de telemetrie, în medie, la fiecare 4 minute şi jumătate.
Mai mult decât atât, comparând volumul de date telemetrice colectate de fiecare dintre cele două servere, observăm din concluziile studiului că Google colectează de 20 de ori mai multe informaţii de telemetrie decât Apple.
Smartphone-urile cu Android trimit către serverele Google aproximativ 1MB, la fiecare 12 ore. Prin comparație, la același interval de timp, telefoanele cu sisteme de operare iOS trimit doar 52KB.
Google contestă concluziile studiului și va prezenta o poziție oficială proprie
Important de menționat că este așteptată o poziție oficială a Google pe această tema. Gigantul high-tech contestă rezultatele acestui studiu și a promis că va oferi lumii propria sa versiune privind colectarea de date telemetrice de la utilizatorii săi.