Motivul pentru care Google e atât de mare: câte date colectează de la utilizatori prin comparație cu alți giganți
Google e un gigant în domeniul tehnologiei și a ajuns așa datorită tentaculelor pe care și le-a întins pe tot internetul. Nu-i de mirare, așadar, volumul de date pe care-l colectează de la utilizatori.
Google e peste tot. E-n telefoanele pe care le folosește lumea de pe planetă grație sistemului Android, e prezent pe internet cu propriul browser și cu propriul motor de căutare și are o felie imensă din piața de publicitate online. Nu-i de mirare, așadar, că volumul de date pe care-l colectează este uriaș.
Google colectează de 20 de ori mai multe date de la utilizatori decât Apple, scriu cei de la Gadget Clock. Iar compania din Cupertino este extrem de mare la rândul ei.
Google, un gigant ce nu poate fi dărâmat
Google colecteză extrem de multe date – numite informații de telemetrie. E vorba de un sistem care trimite frecvent informații de pe telefon către producătorul sistemului de operare, fără ca utilizatorii să știe mereu acest lucru.
Toți cei care au propriul sistem de operare fac asta: de la Google la Apple și până la Microsoft. Teoretic, ele au rolul de a îmbunătăți sistemul. Cu alte cuvinte, sistemul de operare știe ce faci pentru ca ulterior să poată îmbunătăți acest lucru pentru o experiență personală cât mai plăcută. Dar volumul de date nu e folosit doar pentru asta.
De multe ori, aceste informații ajung la companii terțe, care dezvoltă diverse strategii de marketing pe baza lor. Asta înseamnă, între altele, că tot ce faci online e folosit pentru a te face să cumperi și mai mult și să consumi mai multe bunuri și servicii. Tabloul complet arată acolo o formă de captivitate.
Un studiu publicat de un profesor de la Universitatea din Dublin, care a cercetat telemetria pe Android şi iOS, arată cum giganții abuzează de acest sistem.
Volum uriaș de date
Profesorul a observat cum aceste conexiuni se realizează chiar şi atunci când utilizatorul a optat să nu trimită date de telemetrie, ceea ce poate fi interpretat ca o formă de înşelare a utilizatorului. Cu alte cuvinte, dacă dezactivezi opțiunea, de ce ar mai rămâne activă?
Colectarea datelor se face atât de agresiv, încât conexiunile sunt stabilite inclusiv când utilizatorul nu foloseşte dispozitivul sau nu este logat în cont, arată studiul profesorului. Ambele sisteme de operare, atât Android, cât şi iOS, transmit date de telemetrie, în medie, la fiecare 4 minute şi jumătate.
Doar că Google colectează de 20 de ori mai multe informaţii de telemetrie decât Apple. În cifre arată cam așa: la fiecare 12 ore, telefoanele cu Android trimit către serverele Google aproximativ 1MB. În aceeaşi perioadă de timp, Apple primeşte numai 52KB.