30 mart. 2021 | 16:04

ANRE, cu ochii pe facturile la energie electrică: de ce anunță controale masive

ACTUALITATE
ANRE, cu ochii pe facturile la energie electrică: de ce anunță controale masive

ANRE e cu ochii pe furnizorii care emit facturile la energie electrică. Odată cu liberalizarea pieței, e posibil să fie descoperite mai multe nereguli.

ANRE continuă controalele la furnizorii de energie electrice, după ce consumatorii s-au plâns de posibile abuzuri. De această dată, controalele vizează modul în care au fost emise facturile de energie electrică. Există indicii că anumite companii ar fi încercat să-și păcălească clienții.

“Mai avem o acțiune de control, care este spre final. Verificăm modul în care au fost emise facturile pentru clienții care sunt în serviciul universal. Ele se emit lunar, verificăm dacă regulamentul de furnizare se respectă, și verificăm modul în care sunt estimate consumurile clienților în lunile în care distribuitorul nu citește contorul. Au fost mai multe sesizări care au ajuns la ANRE, dacă vor fi nereguli vor fi sancționate” – spune vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

ANRE, controale la furnizorii de energie electrică

Oficialul ANRE susține că e nevoie și de modificarea legii pentru ca astfel de abateri să nu mai aibă loc și, dacă ele se întâmplă, atunci să fie sancționat dure. Oficialul afirmă că “discutăm niște modificări legate de facturarea lunară, prin modificarea regulamentului de distribuție”.

Odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, ANRE a demarat o serie de controale în piață și deja s-au dat amenzi. Companii precum Hidroelectrica, E.ON, Electrica şi Enel au fost amendate cu 2,01 milioane de lei pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice.

“Au fost verificate următoarele aspecte modul de organizare şi funcţionare a centrelor de telefonie (call-center); respectarea obligaţiei de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condiţiile de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţială; respectarea obligaţiei de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare. ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieţei de energie electrică şi a aplicat o serie de sancţiuni”, anunța atunci ANRE.

Autoritatea susține că doar 1,2 milioane de clienți casnici de gaze din cei aproape 4 milioane au semnat un contract concurențial de furnizare. La energie electrică, în această situație sunt 3,5 milioane de clienți din cei 3,9.