Valul patru al pandemiei, în România: ce se va întâmpla la ATI, cât ajută vaccinurile
Răzvan Cherecheș este profesor universitar și expert în politici de sănătate publică. Din această poziție, a oferit viziunea sa asupra valului patru al pandemiei.
La momentul de față, conform experților, ne confruntăm cu valul trei al pandemiei și, având în vedere statisticile din spitale, este improbabil să se încheie curând. Deși vom vedea o scădere semnificativă a numărului de cazuri pe parcursul verii, în toamnă, iarnă, vom avea un al patrulea val al pandemiei de coronavirus.
Acela va fi însă unul semnificativ mai blând, pentru că se vor simți efectele campaniei de vaccinare. Aceasta este opinia profesorului Răzvan Cherecheș, într-un interviu acordat Digi 24. Ca referință, Cherecheș a fost consilier onorific al ministrului Sănătății.
„Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru.Bineînţeles (că va exista un val patru – n.r.), este sezonalitatea virusului respirator. În momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia.
Sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni, din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case, vom începe să stăm cu geamul deschis, va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună, o lună și jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de terapie intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate”, a afirmat Răzvan Cherecheş, duminică seară, la Digi 24, potrivit News.ro.
În funcție de deschiderea oamenilor la vaccinare și de modul în care va progresa campania pe parcursul primăverii și verii, „valul respectiv va fi semnificativ mai mic pentru că deja ar trebui să ne apropiem de 10 milioane de persoane vaccinate în toamnă şi rezervorul de persoane care pot să fie infectate va fi semnificativ mai mic”, este de părere Cherecheș.
Curioșii care se întreabă când vor putea renunța la masca de protecție pe stradă au primit un răspuns de la Cherecheș și pe marginea acestui subiect. Românii ar putea renunţa la masca sanitară de protecţie „cel mai probabil undeva în iarna lui 2021, primăvara lui 2022”, în opinia profesorului.