25 feb. 2021 | 07:30

Cea mai bună comparație între AstraZeneca și Pfizer sau Moderna: ”E ca și cum ar trebui să ieși afară la -10”

ACTUALITATE
Cea mai bună comparație între AstraZeneca și Pfizer sau Moderna: ”E ca și cum ar trebui să ieși afară la -10”

În urmă cu aproximativ o zi, un clip de un minut s-a viralizat pe Facebook pentru modul simplu și eficient în care îți explică de ce vaccinurile AstraZeneca nu trebuie ocolite.

De mai bine de o săptămână, în România, s-au putut face programări doar pentru vaccinarea cu AstraZeneca, pentru că au venit în țară aproximativ 800 de mii de doze. Din păcate, respectivul vaccin, deja de câteva luni, se confruntă cu o problemă majoră de imagine. Situația a devenit atât de gravă încât cei de la Organizația Mondială a Sănătății au intervenit în speranța de a schimba percepția publică.

Pe lângă faptul că că are o eficiență semnificativ mai mică decât cea promisă și atestată în cazul vaccinurilor Moderna și Pfizer, soluția de imunizare de la AstraZeneca pare să nu fie foarte eficientă în cazul vârstniciilor. Din acest motiv, oficialitățile din mai multe țări, inclusiv România, au decis să vaccineze doar persoane cu vârsta maximă de 55 de ani cu el.

Dincolo de aceste detalii de fond, Răzvan Cherecheș își propune să te convingă să nu eviți vaccinurile de la AstraZeneca printr-un clip de aproximativ un minut. Ca referință, Cherecheș este profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și consilier onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Tot el se află în spatele unei serii de clipuri postate pe Facebook sub titulatura ”profu` de sănătate publică”.

Întrebarea la care răspunde această dată este: să mă vaccinez cu AstraZeneca sau să aștept să fie disponibile Pfizer sau Moderna? Răspunsul îl poți vedea mai jos, dar ideea de bază este simplă. „E ca și cum ar trebui să ieșiți afară, la minus 10 grade, și aveți de ales între un costum de schi sau un cojoc și niște izmene. Varianta cealaltă ar fi să ieșiți afară fără niciun fel de haine”, explică Răzvan Cherecheș.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele