22 mart. 2021 | 12:47

Compania care susține că poate „spiona” toate mașinile din lume. Și vrea să vândă aceste date

ACTUALITATE
Compania care susține că poate

Datele personale ale cetățenilor se află în centrul unui nou scandal de proporții, după ce s-a descoperit faptul că o companie dorește să vândă guvernului SUA date de localizare a mașinilor, de la practic toate vehiculele din lume.

Compania de supraveghere numit Ulysses poate „geolocaliza vehiculele de la distanță în aproape toate țările, cu excepția Coreei de Nord și Cuba, aproape în timp real”, relatează VICE.

Ulysses susține că în prezent poate accesa peste 15 miliarde de locații de vehicule în întreaga lume în fiecare lună și estimează că până în 2025, 100 la sută din mașinile noi vor fi conectate și vor transmite gigaocteți de date colecționabile pe oră.

Practic, autovehiculele pot fi localizate, dar pot fi obținute și o serie de alte informații extrem de certe.

Ulysses obține date telematice ale vehiculului de la senzori încorporați și senzori de comunicații care pot transmite informații precum starea centurii de siguranță, temperatura motorului și locația curentă a vehiculului. Toate aceste informații pot fi transmite producătorilor de mașini, dar și distribuite către alte surse.

„Datele privind localizarea vehiculului sunt transmise în mod constant și aproape în timp real în timp ce vehiculul funcționează”, a transmis compania.

Întrucât în ​​fiecare an sunt fabricate aproximativ 100 de milioane de mașini noi în fiecare an, care sunt „conectate din ce în ce mai mult la producător, alte vehicule, infrastructură și proprietarii acestora, devine evident că telematica va revoluționa inteligența”, au completat reprezentanții companiei, conform unui document VICE.

Vânzarea acestor date personale face obiectul unei anchete

Documentul publicat de Vice ar fi fosr furnizat de senatorul i Ron Wyden (D-Ore.), Care face parte din Comitetul Senatului de Informații și care pledează adesea pentru probleme de confidențialitate.

„Senatorul Wyden desfășoară o investigație în desfășurare cu privire la vânzarea de date cu caracter personal, în special prin intermediul brokerilor de date, pentru a aduce puțînă lumină asupra acestei industrii umbrite”, a declarat Keith Chu, un reprezentant pentru biroul lui Wyden.

Ulysses nu are în prezent contracte cu guvernul SUA, dar a lucrat în trecut cu Comandamentul pentru operațiuni speciale (SOCOM) din SUA, relatează Vice. Acel contract, care a durat în perioada 2016-2017, implică date pe care SOCOM le-a folosit „pentru a ne aprofunda înțelegerea modului în care concurenții străini au folosit instrumentele economice și financiare împotriva intereselor SUA” în America Centrală și de Sud și în Africa.

În cazul în care Ulysses ar încheia un contract federal, s-ar alătura unui șir lung de alte firme care vând date personale ale utilizatorilor către guvern

Serviciul secret, imigrarea și executarea vamală (ICE) și IRS achiziționează toate datele de localizare a telefonului mobil care altfel ar putea necesita un mandat special.

Agențiile care achiziționează date au contracte pentru accesarea bazelor de date menținute de brokeri care colectează informații dintr-o mare varietate de surse, după care vând acces la acestea.

Washington Post a raportat luna trecută că ICE a achiziționat și accesul la o bază de date plină de informații pentru a urmări imigranții. Baza de date utilizată se numește CLEAR și include mai mult de 400 de milioane de telefoane, informații despre serviciile de apă, electricitate și alte documente de acest tip pe care altfel agenția nu le-ar fi putut accesa singure.

Mai mulți avocați din California au acționat în această speță, susținând că CLEAR încalcă legea privind confidențialitatea statului prin colectarea și schimbul de informații personale fără consimțământul persoanelor.