19 mart. 2021 | 16:57

Un fost om de știință de la Pfizer a devenit un „erou” al anti-vaxxerilor. Povestea tulburătoare care ne arată cum poate evolua sau involua un om

ACTUALITATE
Un fost om de știință de la Pfizer a devenit un

Michael Yeadon a fost cercetător științific și vicepreședinte la gigantul Pfizer. A cofondat o biotehnologie de succes. Apoi cariera sa a luat o întorsătură neașteptată. Iată care este povestea sa ce merită cunoscută.

La sfârșitul anului trecut, un om de știință britanic semi-pensionat a fost coautor al unei petiții către Autoritatea de Reglementare Europeană a Medicamentelor. Petiționarii au făcut o cerere îndrăzneață: să înceteze studiile clinice cu vaccinul COVID-19.

Chiar mai îndrăzneț a fost argumentul lor pentru a face acest lucru: au speculat, fără a furniza dovezi, că vaccinurile ar putea provoca infertilitate la femei.

Documentul a apărut pe un site web german pe 1 decembrie. Oamenii de știință au denunțat teoria. Nici autoritățile de reglementare nu au fost influențate: săptămâni mai târziu, Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat primul vaccin COVID-19 al Uniunii Europene, codezvoltat de Pfizer Inc. Dar daunele fuseseră deja făcute.

Rețelele sociale au răspândit rapid afirmații exaggerate și eronate conform cărora vaccinurile COVID-19 provoacă infertilitate feminină. În câteva săptămâni, medicii și asistentele din Marea Britanie au început să raporteze că femeile îngrijorate îi întrebau dacă este adevărat, potrivit Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi. În ianuarie, un sondaj realizat de Kaiser Family Foundation (KFF), o organizație nonprofit, a constatat că 13% dintre persoanele nevaccinate din Statele Unite au auzit că „s-a demonstrat că vaccinurile COVID-19 provoacă infertilitate”.

Om de știință de la Pfizer: „Nu avem nevoie de vaccin”

Ceea ce i-a conferit credibilitate acestei afirmații a fost că unul dintre coautorii petiției, Michael Yeadon, nu era orice om de știință. Bărbatul de 60 de ani este fost vicepreședinte al Pfizer, unde a petrecut 16 ani ca cercetător. Ulterior, el a cofondat o firmă de biotehnologie pe care compania elvețiană de medicamente Novartis a cumpărat-o pentru cel puțin 325 de milioane de dolari.

În ultimele luni, Yeadon a apărut ca un erou puțin probabil al așa-numiților anti-vaxxers, ai căror adepți pun la îndoială siguranța multor vaccinuri, inclusiv pentru coronavirus. Mișcarea anti-vaxxer a amplificat punctele de vedere sceptice ale lui Yeadon despre vaccinurile și testele COVID-19, lockdown-urile impuse de guvern și curba ascendentă a pandemiei. Yeadon a spus că personal nu se opune utilizării tuturor vaccinurilor. Însă mulți experți în sănătate și oficiali guvernamentali își fac griji că opiniile precum ezitarea de a-ți face vaccinul, o reticență sau refuzul de a fi vaccinat, ar putea prelungi pandemia. COVID-19 a ucis deja peste 2,6 milioane de oameni din întreaga lume.

„Aceste afirmații sunt false, periculoase și profund iresponsabile”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie, întrebat despre opiniile lui Yeadon. „Vaccinurile COVID-19 sunt cel mai bun mod de a proteja oamenii de coronavirus și vor salva milioane de vieți”.

Mai mult, rapoartele recente despre coagularea sângelui anormală la un număr mic de oameni care au primit doza vaccinului AstraZeneca au pus la îndoială siguranța acestui vaccin, determinând mai multe țări europene să suspende utilizarea acestuia. România n-a făcut parte dintre aceste țări și chiar ieri comitetul Agenției Europene a Medicamentului a decis că vaccinul AstraZenenca e sigur și eficient.

Declarațiile sale mincinoase pot deveni periculoase

Yeadon nu a răspuns la solicitările de comentarii, când a fost contactat de Reuters. Reuters a analizat mii de tweet-uri în ultimii doi ani, împreună cu alte scrieri și declarații. De asemenea, a intervievat cinci persoane care îl cunosc, inclusiv dintre foștii săi colegi de la Pfizer. Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze cu privire la Yeadon.

Referințele la petiția lui Yeadon apar pe site-ul web al unui grup fondat de Robert F. Kennedy Jr., care recent a fost interzis pe Instagram din cauza postărilor sale mincinoase despre vaccinurile COVID-19. Mai mult, o postare pe Facebook conține un videoclip din noiembrie în care Yeadon susținea că pandemia „fundamental… s-a încheiat”. Postarea a fost vizualizată de peste un milion de ori.

În octombrie, Yeadon a scris o rubrică pentru publicația Daily Mail a Regatului Unit, unul dintre cele mai vizitate site-uri de știri din lume. Acesta a declarat că decesele provocate de COVID-19, care atunci totalizau aproximativ 45.000 în Marea Britanie, vor „dispărea” în curând și britanicilor „ar trebui să li se permită imediat să-și reia viața normală”. De atunci, boala a ucis aproximativ încă 80.000 de oameni în Marea Britanie.

Dar Yeadon n-a fost singurul om de știință care a exprimat opinii controversate și neadevărate despre COVID. Michael Levitt, câștigător al Premiului Nobel pentru chimie, a declarat pentru Stanford Daily vara trecută că se aștepta ca pandemia să se încheie în Statele Unite în 2020 și să ucidă nu mai mult de 175.000 de americani – o treime din totalul actual – și „când va fi să ne uităm înapoi, vom spune că nu a fost o boală atât de cumplită”.

Schimbarea radicală de atitudine a lui Yeadon nu e înțeleasă nici de colegii cu care a lucrat ani de zile

Și Luc Montagnier, un alt câștigător al Premiului Nobel, a declarat anul trecut că crede că coronavirusul a fost creat într-un laborator chinezesc. Mulți experți se îndoiesc de acest lucru, dar până acum nu există nicio modalitate de a dovedi sau infirma acest lucru.

Levitt, ulterior, a declarat pentru Reuters că proiecțiile sale cu privire la pandemia din Statele Unite au fost greșite, dar crede în continuare că COVID-19, în cele din urmă, nu va fi văzută ca „o boală teribilă” și că lockdown-urile „au cauzat o mare cantitate de daune colaterale și poate că nu a fost nevoie”.

Ceea ce îi conferă lui Yeadon o credibilitate deosebită este faptul că a lucrat la Pfizer, spune Imran Ahmed, director executiv al Center for Countering Digital Hate, o organizație care combate dezinformarea online. „Istoricul lui Yeadon oferă mesajelor sale periculoase și dăunătoare o credibilitate falsă”. Mai mult, într-o dezbatere din toamna anului trecut a Camerei Comunelor din Marea Britanie cu privire la răspunsul guvernului la pandemie, parlamentarul Richard Drax l-a numit pe Yeadon un om de știință „eminent” și și-a exprimat punctul de vedere „că virusul este atât gestionabil, cât și aproape de sfârșit”.

De ce s-a transformat Yeadon din om de știință în sceptic la vaccinul COVID-19, rămâne un mister. Mii de tweet-uri ale sale de la începutul pandemiei documentează o schimbare dramatică în punctele sale de vedere – la început, el a susținut o strategie de vaccinare. Dar oferă câteva indicii pentru a explica evoluția sa radicală schimbată total.

Unii foști colegi de la Pfizer spun că nu-l mai recunosc pe Mike Yeadon pe care l-au cunoscut cândva. L-au descris ca un om inteligent, care a insistat întotdeauna să vadă dovezi și, în general, a evitat publicitatea.