Hainele care absorb dioxidul de carbon din aer tocmai au fost create. De ce sunt revoluționare?
Industria modei accelerează schimbările climatice, generând între 4% și 10% din emisiile climatice globale. Dar dacă hainele noastre ar aspira activ carbonul din aer? Iată cum ajută industria fashion la combaterea încălzirii globale.
La Săptămâna modei de la Paris din acest an, o colaborare între studioul de design Post Carbon Lab, brandul de îmbrăcăminte EgonLab și compania franceză de mașini DS Automobiles au explorat această idee. Organizațiile au dezvăluit o colecție de articole de îmbrăcăminte care sustrag carbonul din atmosferă. Este un proiect experimental, dar indică modul în care industria modei poate profita de numeroasele inovații care sunt deja pe piață.
Cele patru piese unisex din colecție – o jachetă tip bomber, un trench și două tricouri – sunt acoperite cu alge vii care absorb dioxidul de carbon din atmosferă, transformându-l în oxigen. Această tehnologie a fost dezvoltată de Post Carbon Lab din Londra și este fabricată din ingrediente naturale, cum ar fi minerale și substanțe nutritive derivate din drojdie.
Hainele arată și se simt normale, dar pentru că există microorganisme vii pe ele, au nevoie de întreținere, cum ar fi udatul acestora zilnic și expunerea regulată la soare. Ca la o plantă normală. Acestea trebuie spălate manual cu detergent care are un pH neutru și depozitate în spații luminoase și aerisite, departe de căldura directă.
Industria fashion reduce emisiile de carbon prin aceste haine inovative
Cantitatea de carbon pe care o sustrag din atmosferă hainele depinde de cât de sănătoase rămân algele. Dacă sunt bine îngrijite, pot să capteze carbon la nesfârșit. De asemenea, tind să absoarbă mai mult carbon în condiții mai calde, decât în cele mai reci.
Ceea ce este radical la aceste articole de îmbrăcăminte este că ne obligă să ne reimaginăm complet relația cu îmbrăcămintea și cu industria fashion. Aceste piese sunt vii și necesită îngrijire, la fel ca animalele de companie sau plantele. Dar ele sunt, de asemenea, un memento clar că hainele noastre sunt legate în mod complex de natură: sunt făcute din resurse naturale și existența lor are un impact direct asupra sănătății planetei și a noastre, implicit.
Această acoperire cu alge este încă experimentală și nu este pregătită pentru producția de masă, dar ar putea inspira alți designeri și oameni de știință să dezvolte haine care au o relație simbiotică cu natura, mai degrabă decât una de exploatare.
Poluarea, un subiect de interes în mai multe domenii
Deși sunt necesare resurse naturale și emisii de carbon pentru a produce hainele din această colecție, ele vor aspira activ carbonul din atmosferă. Algele sunt extrem de eficiente la captarea carbonului, deși crearea stratului de alge durează mult – de la 7 la 10 săptămâni, potrivit Post Carbon Lab. Dar în acea perioadă, hainele îndepărtează 1,45 kilograme de dioxid de carbon din atmosferă, echivalent cu cantitatea pe care un stejar de șase ani ar capta-o într-un an, potrivit Dezeen.
DS Automobiles, un brand de lux care a ieșit din compania auto Citroën, a condus această colaborare de modă pentru a-și evidenția eforturile de a trece la vehiculele electrice și hibride, în efortul de a reduce emisiile sale.
Parteneriatul subliniază, de asemenea, modul în care industria automobilelor și a modei pot fi aliniate la obiectivele lor de sustenabilitate. Ambele sunt poluatori semnificativi și creează emisii de carbon, deci este logic să schimbi idei despre cum să mergi spre practici mai durabile.