Motivul extraordinar pentru care hainele vechi sunt transformate în zahăr în această țară
O echipă de cercetători din Suedia a găsit soluția ideală pentru a diminua volumul de deșeuri produs de industria textilă.
Oamenii de știință transformă hainele uzate și vechi în zahăr, care nu are ca destinație consumul alimentar, ci crearea de alte noi articole vestimentare, compuse din țesături sintetice.
Sunt recreate, din zahărul obținut, materiale precum spandexul sau nailonul, cu ajutorul cărora industria textilă poate produce alte noi haine care să ajungă pe rafturile magazinelor din întreaga lume
Bumbacul din îmbrăcămintea uzată ar putea fi astfel reciclat, în nailon sau lycra
Suedezii au inventat o metodă ecologică pentru a transforma bumbacul textil în glucoză, care la rândul său poate fi folosit pentru a produce alte țesături. Oamenii de știință de la Departamentul de Inginerie Chimică de la Universitatea din Lund din Suedia lucrează în prezent la o metodă de reciclare a bumbacului din hainele uzate.
Concret, principiul constă în descompunerea fibrei vegetale de bumbac (celuloză) pentru a obține bucăți mai mici. Țesăturile sunt apoi îmbibate în acid sulfuric. Rezultatul este un lichid de culoare chihlimbar.
Edvin Ruuth, cercetător în inginerie chimică la Universitatea Lund, care a condus studiul, explică faptul că glucoza este o moleculă foarte flexibilă cu numeroase utilizări. „Planul nostru este să producem substanțe chimice care la rândul lor pot deveni diverse tipuri de textile, inclusiv spandex și nylon. O utilizare alternativă ar putea fi producerea etanolului”, subliniază Ruuth.
Evoluția cercetării e notabilă, semn că demersul oamenilor de știință nu poate să nu aibă succes. Într-un an, echipa lui Edvin Ruuth a reușit să obțină 90% glucoză derivată din bumbac, comparativ cu 3-4% la începutul experimentului.
Totuși, oamenii de știință au nevoie de suportul societății, industriei textile și guvernelor pentru ca demersul lor să aibă succes.
E nevoie de centre de colectare a hainelor și sortarea lor pe baza unor senzori speciali, care să le distribuie, fie spre reciclare, fie spre alte metode de reutilizare, astfel încât hainele să poată să fie reconsumate, nu să ajungă să fie arse sau să sufoce și să polueze mediul înconjurător.
Un astfel de centru este acum în etapa de construcție în Malmö (sudul Suediei).