Animalul dispărut de 30 de ani are, la propriu, o nouă șansă la viață. Cum a fost posibil
Pentru prima dată, oamenii de știință au clonat un organism de pe lista SUA a speciilor pe cale de dispariție: un dihor cu picioare negre pe care l-au numit Elizabeth Ann.
Elizabeth Ann s-a născut pe 10 decembrie și, din câte știu oamenii de știință din cadrul Fish and Wildlife Service, este o tânără creatură perfect sănătoasă și plină de viață, relatează The Associated Press.
Această premieră sugerează că clonarea ar putea servi ca o modalitate de a ajuta la redarea vieții unor specii aflate la un pas de dispariție totală. Tehnologia de clonare nu este în niciun caz nouă, dar progresele recente fac din aceasta un instrument viabil și nu o ciudățenie științifică.
Un dihor a fost clonat, ca să salveze specia
JUST IN: Scientists have cloned the first U.S. endangered species, a black-footed ferret duplicated from the genes of an animal that died over 30 years ago. https://t.co/xmkAAP7Yiw
— NBC News (@NBCNews) February 19, 2021
În acest caz, oamenii de știință de la Fish and Wildlife Service, precum și organizația de conservare Revive & Restore au folosit genele unui dihor care a murit acum 30 de ani pentru a o clona pe Elizabeth Ann, potrivit AP. Și în timp ce mama dihorului este blândă, Elizabeth Ann se comportă ca un animal sălbatic, făcând posibil să supraviețuiască în afara unui laborator.
„Cum putem aplica, de fapt, unele dintre aceste progrese în știință pentru conservare? Deoarece conservarea are nevoie de mai multe instrumente în cutia de instrumente”, a declarat pentru AP AP Ryan Phelan, cofondator și director executiv al Revive & Restore. „Aceasta este întreaga noastră motivație. Clonarea este doar unul dintre instrumente”.
Nașterea lui Elizabeth Ann a fost rezultatul unui efort de șapte ani, potrivit AP. Nașterea și supraviețuirea ei oferă o nouă oportunitate de a reînvia o specie despre care se credea că este complet dispărută din cauza pierderii habitatului, până la începutul anilor 1980.
Dar clonarea nu a venit fără provocările sale. Toți dihorii cu picioare negre în viață astăzi provin de la doar șapte strămoși, iar asemănarea lor genetică îi face predispuși la boli. Din păcate, tehnologia de clonare poate reproduce acești dihori, dar nu poate introduce încă un fel de variabilitate care le va oferi o șansă mai bună la supraviețuire în sălbăticie.