Germania nu a mai trecut prin așa ceva din 2007. Efectul pandemiei care ar afecta și românii
Motorul economic al Europei pare zguduit puternic de pandemia de coronavirus. Nemții nu o mai duc așa de bine cum o duceau înainte de pandemie, iar efectele crizei sanitare din Germania pot lovi românii din mai multe părți.
Salariile nemților au scăzut, pentru prima dată din 2007. De la ultima criză financiară care a dat peste cap piețele economice globale, Germania nu a mai traversat un moment atât de sfâșietor în plan economic.
Oficiul federal de statistică (Destatis) a publicat miercuri date de ultim moment despre evoluția salariului germanilor. Potrivit Destatis, câştigul salarial mediu lunar a scăzut cu 0,6% în 2020 comparativ cu 2019.
“Este pentru prima dată de la debutul publicării datelor statistice în 200”, spun analiștii.
Ținând cont de faptul că inflația în această țară s-a situat la nivelul de 0,5% în 2020, scăderea salariilor este şi mai brutală, fiind în medie de 1%, informează AFP. În 2020, economia Germaniei a avut o contracție de 5% a Produsului Intern Brut.
Analiștii economici susțin că această prăbușire a veniturilor e cauzată de efectele negative ale pandemiei de coronavirus. Datele economiei ar fi și mai sumbre, însă, decât o arată această analiză, care nu include și milioanele de persoane care au beneficiat de şomajul parţial ce „a permis amortizarea pierderilor de venituri pentru numeroşi salariaţi”, arată Destatis.
Evoluția negativă a economiei Germaniei poate afecta și românii
Dacă motorul economic al Europei dă semne de oboseală, nici României nu îi va fi bine. Pe de-o parte, trebuie să ținem cont de faptul că Germania este unul dintre partenerii comerciali cei mai puternici ai României.
Pe de altă parte, o bună parte din PIB al României se bazează pe veniturile trimise în țară de muncitorii noștri.
Exportăm o forță de muncă indispensabilă economiei Germaniei și în acest fel aducem în țară zeci de milioane de euro, anual, dar protejăm și veniturile de la bugetul de stat, fiindcă acești oameni neintegrați pe piața muncii din România, dacă nu ar primi un loc de muncă în Germania, ar fi în mare parte șomeri sau asistați social la ei acasă.