15 feb. 2021 | 17:27

Avertisment deosebit de grav pentru români: această mască îți pune viața în pericol. Ministerul a tras semnalul de alarmă

CHESTII
Avertisment deosebit de grav pentru români: această mască îți pune viața în pericol. Ministerul a tras semnalul de alarmă

Ministerul Sănătății îi avertizează pe români să evite, pe cât posibil, un anumit tip de mască. Pe hârtie, oferă un grad mare de filtrare. Dar, în practică, lucrurile stau altfel.

Conform Ministerului Sănătății, măștile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei. Problema pe care o ridică Ministerul e că, deși poate proteja purtătorul, el poate da mai departe virusul.

„Aceste măști sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respirația prafului și particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permițând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei. Astfel, organizațiile internaționale recomandă ca aceste măști să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane.”
Ministerul Sănătății într-un mesaj pe Facebook

Ce impact a avut purtatul măștii până acum?

Recent, CDC din Statele Unite ale Americii a încurajat purtarea a două măști de protecție pentru un grad sporit de protecție pentru purtător. Totuși, o analiză publicată de The Federalist în octombrie 2020 a arătat că e o problemă cu măștile. Datele arată că fie nu funcționează, fie oamenii încă nu le poartă cum trebuie. Răspunsul încă nu e definitiv.

Acea analiză arată că masca de protecție ar fi complet inutilă în prevenirea infecțiilor. Un exemplu evidențiat de publicație e Spania. Portul măștii de protecție în această țară, una cu unele dintre cele mai bune rate de conformare la măsurile sanitare anti-pandemie, a avut un efect mic asupra dinamicii de cazuri.

În graficul general, unde s-a comparat evoluția de cazuri în țările care nu au impus obligativitatea portului măștii, cu țările care au impus măsura, se vede că în țările unde masca a fost obligatorie, dinamica numărului de cazuri a fost, paradoxal, mai pronunțată.

În orice caz, e posibil ca oamenii să fi avut și falsa impresie că masca îi protejează direct pe ei. Cele medicale sunt, de fapt, recomandate pentru a opri răspândirea și a-i proteja pe ceilalți. În prezent, speranțele sunt puse în campania de vaccinare.