Avertisment pentru toți românii care au cont și card bancar: greșeala fatală care te lasă fără bani
Fraudele s-au înmulțit în perioada pandemiei și sunt exploatate serviciile populare printre români. Iată la ce să fii atent.
Pe fondul incertitudinii cauzate de pandemie, tentativele de phishing au crescut semnificativ, iar atacatorii au devenit din ce în ce mai abili în accesarea datelor personale ale utilizatorilor: prin site-uri false, mail-uri sau SMS-uri care creează iluzia că sunt trimise din partea unor companii renumite și de încredere.
În acest sens, OLX și ING Bank fac un demers de a-i educa pe oameni să nu mai creadă tot ce văd online.
În cazul OLX, de exemplu, în ultimele şase luni au fost închise peste 2.500 de site-uri clonă. Mai mult, numărul persoanelor care pot recunoaşte o tentativă de fraudă s-a dublat.
Greșeala care te lasă fără bani pe card
Noile tentative de fraudă se bazează pe obținerea tuturor informațiilor de pe card, necesare efectuării unei plăți online. Astfel, vorbim de site-uri false pe care cei mai creduli își introduc datele cardului. Odată făcut acest demers, contul poate fi golit fără probleme.
Clienții trebuie să fie vigilenți, să nu își dea niciodată datele cardului și să nu acceseze link-uri sau fișiere atașate din mail-uri nesolicitate sau din social media, aceasta este prima regulă de siguranță.
Cele mai importante 5 sfaturi ca să fii în siguranță
Analizează cu atenție orice link primit prin rețelele de socializare (WhatsApp, Facebook) și nu îți introduce datele cardului pe astfel de site-uri. Există riscul ca acestea să fie clone false care extrag datele cardului. Ai grijă ca adresa site-ului în bara de navigare să înceapă cu „https” (și nu „http”), ceea ce înseamnă că este securizată. Și să fie site-ul corect, nu vreo clonă.
Ține minte întotdeauna: cardul bancar este un instrument de plată, nu de încasare, adică este folosit ca să faci plăți și nu ca să încasezi banii pe card. Așa că NU oferi datele (număr, data de expirare și CVV2) altor persoane care susțin că îți vor trimite bani. Un mesaj cu cod de autorizare nu va veni niciodată când trebuie să primești bani, iar dacă trimiți codul, înseamnă că autorizezi, de fapt, o plată.
În cazul OLX, dar și pentru alte site-uri similare, păstrează conversația doar pe chatul din site și nu discuta pe alte canale de comunicare, precum WhatsApp.
Nu accepta să-ți dai datele cardului pentru a primi contravaloarea unui produs vândut pe OLX. Plățile prin livrarea prin OLX se fac doar ramburs, prin firma de curierat (cash sau în contul tău bancar).
Nu în ultimul rând, uită-te după greșeli de ortografie sau de design. Mesajele frauduloase pot include greșeli sau exprimări incorecte. Mai mult, mesajele pot avea o formulă de adresare generică, fără a fi personalizate cu numele sau prenumele tău.
Ce faci dacă ai introdus datele cardului
În cazul în care n-ai fost atent la cele de mai sus, ai următoarele lucruri de făcut urgent:
- Anunță imediat banca și raportează problema în scopul blocării cardului
- Depune o plângere la Poliția Română
- Contactează echipa companiei respective al cărei site a fost clonat
- Blochează numărul de telefon al atacatorului