Modificări importante în programul Casa Verde: în ce condiții se mai acordă 20.000 de lei de la stat
Programul Casa Verde, destinat locuințelor care pot contribui la un mediu mai curat, va fi modificat. Astfel, se schimbă condițiile în care se acordă suma de 20.000 de lei.
Programul Casa Verde a fost gândit pentru un mediu mai curat și a adus în atenție o nouă categorie – cea de prosumator. Înseamnă persoana care produce energie pentru consumul propriu, dar poate și livra cantitatea de care nu are nevoie.
Programul Casa Verde e destinat pentru instalarea de panouri fotovoltaice, iar valoarea subvenției e de 20.000 de lei. Doar că, acum, oficialii au decis să schimbe condițiile.
Se schimbă programul Casa Verde
Schimbările au fost făcute printr-un ordin al Ministerului Mediului și se referă la instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.
Între altele, nu mai e obligatoriu modulul de comunicație care, potrivit noilor tehnologii, este integrat acum in invertor. De asemenea, informațiile pot fi transmise și prin poștă sau servicii de curierat, precum și prin poșta electronică.
Vor putea fi finanțate echipamente sau părți componente cu caracteristici tehnice superioare celor prevăzute deja de minister, iar termenul de implementare se extinde de la 8 luni la 12 luni de la data semnarii contractului de finanțare nerambursabilă. Se pot efectua modificări/corecta erori în aplicație până la momentul înregistrării cererii de decontare la Autoritate.
Ulterior aprobării cererii de finanțare, solicitantul/beneficiarul poate depune cerere de modificare pentru locul de amplasare a sistemului de panouri fotovoltaice (pe imobilul-construcție sau pe terenul aferent imobilului-construcție), modificarea puterii aprobate cu condiția păstrării minimului de 3kwp.
De asemenea, a mai fost introdusă o nouă prevedere prin care instalatorul se obligă să colecteze și să transmită către AFM informații referitoare la energia produsă de către sistemele fotovoltaice instalate, în ultima lună a fiecarui an.
În total, se estimează că 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori grație acestui program.
Start cu probleme
Încă de anul trecut, Green Peace atrăgea atenția că lucrurile nu stau cum trebuie. Organizația acuza statul că-i lasă cu ochii în soare pe solicitanți.
Greenpeace susținea atunci că statul nu răspunde reclamațiilor făcute de solicitanți și că situația nu e deloc transparentă.
„Situația creată de AFM sfidează orice logică și nicio autoritate superioară, precum Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sau Primul-ministru, nu intervine deocamdată. Mii de cetățeni au fost induși în eroare de comunicatele oficiale ale unor instituții ale statului, iar vocile lor sunt pur și simplu ignorate acum, deși au fost trimise peste 3000 de mesaje către autoritățile amintite. Autoritățile publice au obligația de a comunica informații complete și reale. Cetățenii trebuie să poată avea încredere în ceea ce spun autoritățile publice în comunicate oficiale, iar cand acestea greșesc, trebuie să-și asume acest lucru, nu să pună vina pe umerii cetățenilor” – Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România