26 ian. 2021 | 08:20

Turismul de vaccinare anti-Covid, noul trend îngrijorător din România: problemele platformei, în vizor

ACTUALITATE
Turismul de vaccinare anti-Covid, noul trend îngrijorător din România: problemele platformei, în vizor

Deși au scăzut cazurile de coronavirus în România, numărul testelor a scăzut vertiginos. În același timp, mulți români fac eforturi să se programeze la vaccinare, dar platforma online ”nu ține cu ei”.

În ultimele 24 de ore, până ieri la amiază, s-au mai înregistrat în România 1551 de cazuri noi de Covid-19. Conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, acele cazuri au rezultat în urma a aproximativ 9000 de teste. În mod previzibil și la fel ca în ultimele săptămâni, cele mai multe cazuri au fost raportate în București, aproximativ 400.

În ceea ce privește eforturile de imunizare ale autorităților din România, peste 850.000 de persoane s-au programat la vaccinare, în etapa a doua, în doar 10 zile de la deschiderea platformei pentru persoane peste 65 de ani, bolnavi cronici și angajați din domenii esențiale. Defalcând pe categorii, este vorba de 351.977 adulți peste 65 ani, 193.557 persoane cu afecțiuni cronice și 311.945 angajați din domenii esențiale.

În contextul în care în România sunt înregistrate aproximativ 4 milioane de români cu boli cronice, iar mulți dintre ei nu s-au putut programa, este evident că există niște probleme majore atât cu platforma online, cât și cu numărul persoanelor care fac programări telefonice. Aceasta este opinia lui Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC.

La momentul de față, cei care se programează au ajuns să prindă locuri la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. ”În aceste condiții, se pune întrebarea, când vor fi vaccinați toți românii cu afecțiuni cronice?”, se întreabă retoric Gănescu.

„Avem cel puțin 3 – 4 milioane de pacienți cronici. Noi dorim să ne vaccinăm pentru că putem avea complicații multiple în urma infectării cu SARS-CoV-2. (…) Mulți pacienți nu s-au putut programa pentru vaccinare. Știm cu toții că au fost probleme cu platforma, inclusiv eu am avut probleme pentru că platforma nu m-a recunoscut ca bolnav cronic. (…) Din păcate, call-centerul merge greoi, nu foarte multă lume s-a programat astfel, pentru că se așteaptă zeci de minute. Consider că ar trebuie suplimentat personalul astfel încât să se desfășoare mai repede lucrurile, mai ales atunci când nu funcționează platforma”, a declarat Radu Gănescu într-un interviu acordat RFI.

„Din păcate, la ora actuală, mulți pacienți au fost programați pentru sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Având în vedere că etapa a doua s-a aglomerat cu mult mai multe categorii, în afara persoanelor în vârstă și a celor cu boli cronice, această aglomerare a făcut ca și centrele de vaccinare să se aglomereze, mai ales că în etapa a doua trebuie să vină la rapel și persoanele vaccinate în prima etapă.”, a adăugat liderul COPAC.

Turismul de vaccinare tinde să fie o nouă modă în România, dar mulți bolnavi cronici sau vârstnici nu au posibilitatea de a se deplasa pe distanțe lungi pentru un vaccin.  „Cei care sunt mari angajatori au reușit să-și programeze și vaccineze personalul. Vorbim de sute de mii de persoane. Iar noi cronicii și persoanele peste 65 de ani (poate mulți dintre cei în vârstă n-au reușit online pentru că nu au avut acces) care trebuia să ne programăm pe <persoană fizică>, nu am mai avut loc. Deja a apărut turismul în ceea ce privește vaccinarea, locuiești în Craiova și te vaccinezi la Calafat sau locuiești în București și te vaccinezi în Giurgiu”, a concluzionat Radu Gănescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele