22 ian. 2021 | 15:14

Vestea care dă fiori tuturor șoferilor. Iei amendă fără să te aștepți. Aceasta e noua strategie a Poliției

CHESTII
Vestea care dă fiori tuturor șoferilor. Iei amendă fără să te aștepți. Aceasta e noua strategie a Poliției

Șoferii ar trebui să verifice periodic Codul Rutier, astfel încât să știe de noile prevederi și să nu ajungă să-și ia amendă pe situații care ar putea fi evitate. Tocmai de aceea e bine să știi pentru ce se pregătește Poliția.

Dacă ești șofer, cu siguranța te găsești în situația în care faci mai multe drumuri și o bună parte din timp o petreci în traficul din București. Dar nu ar trebui să omiți anumite reguli, ca să nu te trezești că plătești amenzi imense. Despre multe dintre ele poți afla din modificările aduse Codului Rutier.

Specialiștii în siguranță rutieră susțin că, în general, conflictele din trafic pleacă de la gesturi mărunte, care au darul de a enerva, iar unii dintre șoferi reacționează violent. De multe ori, sunt momente mici, după cum arată Digi24 într-un experiment: câte reguli sunt încălcate constant în traficul din oraș.

În acest sens, de exemplu, poate fi problema lipsei semnalizării. Polițiștii spun că lipsa semnalului la schimbarea benzii atrage și o amendă de 290 de lei. Ce se întâmplă însă e că nu sunt suficiente echipaje în trafic, ceea ce duce la nerespectarea regulilor.

Soluții pentru traficul din București și alte orașe aglomerate

O idee pentru a preveni astfel de probleme, și de-a opri cât se poate nerespectarea regulilor, poate fi prezența echipajelor în civil în trafic. Astfel, pot fi educați șoferii ca să nu mai abuzeze.

„Din punct de vedere al eficienței vorbim de un nivel foarte ridicat, pentru că atunci când polițiștii rutieri ar fi în civil în mașini obișnuite, ar putea să constate încălcări, care nu sunt puține. După ce ar fi cunoscută o astfel de practică, evident că și șoferii ar fi de două ori mai vigilenți.”
Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol

Deși propunerea pare eficientă, deocamdată nu poate fi pusă în practică din cauza numărului mic de polițiști. În octombrie 2020, datele oficiale arătau că, pentru verificarea persoanelor care nu poartă mască, vor fi folosiți 20% din polițiști în civil. La câteva luni distanță oficialii spuneau că astfel de verificări au fost extrem de eficiente. Ceea ce ar putea fi aplicat și în trafic.