13 ian. 2021 | 17:08

Dovada că roboții ne-ar putea ”conduce” într-o bună zi: ce au descoperit experții

ACTUALITATE
Dovada că roboții ne-ar putea ”conduce” într-o bună zi: ce au descoperit experții

Roboții nu mai sunt doar roboți și, posibil, ca într-o bună zi să ne și poată conduce. Sunt mulți cei care interpretează în acest sens ceea ce au descoperit recent cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York.

Se vorbește de ceva vreme despre faptul că roboții vor deveni din ce în ce mai inteligenți. Doar că până la a avea reacții similare oamenilor în diverse situații se credea că e cale lungă. Ei bine, cercetătorii de la Universitatea Columbia nu cred că e cale atât de lungă, ba din contră.

Ei au descoperit că roboții pot dezvolta o anumită formă de empatie. Adică fix ca unii oameni.

Roboții pot dezvolta empatie

Experimentul cercetătorilor a fost următorul: au creat o mașină capabilă să prezică acțiunile altei maşini doar prin observarea ei, a demonstrat că la roboţi s-a aprins prima scânteie de empatie. Rezultatul studiului, publicat în Scientific Reports și citat de ANSA, reprezintă primul semn al faptului că până și la roboți ar putea exista o Teorie a minții, capacitatea ființelor umane de a se pune în pielea altora pentru a anticipa acțiunile lor.

Rezultatul pune bazele unei comunicări mai eficiente atât între roboţi, cât și între roboţi și oameni. Dar poate avea și urmări grave.

Capacitatea de a prezice acțiuni viitoare în baza observației „poate îmbunătăți semnificativ sintonia și gradul de interacțiune naturală a unui robot cu un om, din moment ce bariera lingvistică este depășită în executarea sarcinilor în care sunt necesare, de exemplu, coordonarea sau acordul reciproc”, observă Antonio Frisoli, de la Scuola Superiore Sant’Anna din Pisa.

Pericol pentru omenire sau progres real și benefic?

În timpul experimentului, un robot a trebuit să caute cercuri verzi și să se îndrepte spre ele, însă a existat o problemă: uneori, cercul verde era ascuns de o cutie de carton roșie și, în acel caz, robotul ori căuta un alt cerc verde, ori se bloca. Între timp, un alt robot observa scena dintr-un unghi care nu ascundea niciun cerc verde și, după ce și-a observat partenerul timp de două ore, a început să anticipeze ținta și ruta celeilalte mașini.

Cercetătorii cred că, în ciuda faptului că stilul de comportament al roboţilor este mult mai simplu decât cel al oamenilor, acestea ar putea constitui o formă primitivă de empatie. Tot conform lui Frisoli, experimentul „a măsurat o formă primitivă de empatie între doi roboți, înțeleasă ca fiind capacitatea unui robot de a prezice comportamentul unui alt robot în absența comunicării verbale şi numai printr-o analiză vizuală a comportamentului celuilalt partener”.

Cum spuneam, există și îngrijorări legate de aceste concluzii.

Una dintre ele e rezumată chiar de Frisoli,

„în ce măsură un robot poate lua decizii autonome în baza predicției sale? Poate un robot, anticipând gândirea omului, să-l manipuleze pe acesta și să devină ceva mai mult decât un simplu executant al sarcinilor? Toate acestea sunt aspecte care merită o reflecție atentă”, se întreabă cercetătorul.