23 dec. 2020 | 17:58

Mostra de asteroid schimbă tot ce știam despre sistemul nostru solar

ACTUALITATE
Mostra de asteroid schimbă tot ce știam despre sistemul nostru solar

După ce a studiat unul dintre fragmentele unui asteroid care a explodat deasupra Sudanului, o echipă de oameni de știință a ajuns la o concluzie incredibilă.

Cercetătorii sugerează că cel puțin o rocă spațială gigantică, de mărimea unei planete pitice, a orbitat Soarele în primele zile ale sistemului nostru solar.

În interiorul micii bucăți din asteroid alocată studiului, oamenii de știință au găsit o structură cristalină neobișnuită care nu s-ar fi putut forma în interiorul unui asteroid tipic, potrivit cercetării pe care echipa a publicat-o recent în revista Nature Astronomy.

Există mai multe dovezi pentru un sistem solar în care compoziția s-a schimbat imens de la nașterea sa în urmă cu patru miliarde și jumătate de ani

Cristalele rare hidratate, numite amfiboli, se formează după expuneri extrem de lungi la căldură și presiune – mai mult decât ar putea fi furnizate de un meteorit tipic. Asta sugerează, potrivit studiului, că piatra s-a rupt din ceva la scara planetei pitice Ceres.

„Unii dintre acești meteoriți sunt dominați de minerale care oferă dovezi ale expunerii la apă la temperaturi și presiuni scăzute”, a declarat autorul principal Vicky Hamilton, geolog planetar la Southwest Research Institute, într-un comunicat de presă. „Rezultatul nostru surprinzător sugerează existența unui corp părinte mare, bogat în apă”, a adăugat ea în altă declarație.

Echipa internațională de oameni de știință presupune că orice obiect gigant care a format cristalele a dispărut de mult, explicând probabil de ce fragmentele din el s-au prăbușit acum pe Pământ.

Dar faptul că pare să fi existat odată sugerează că ar fi putut exista odată o varietate mult mai largă de obiecte din sistemul nostru solar decât cred oamenii de știință acum.

Mostrele de asteroid care i-au lăsat pe cercetători fără cuvinte

În februarie 2019, sonda spațială japoneză Hayabusa-2 a realizat un pas foarte important. Micul vehicul spațial a reușit să colecteze praful de la suprafață, de pe un asteroid, numit Ryugu, la sute de milioane de mile de Pământ.

Vrem să aflăm cât mai multe detalii despre trecutul planetei noastre și nu numai, astfel că facem multe demersuri în acest sens. O sondă japoneză s-a întors cu succes pe Pământ cu mostre prelevate de pe cel mai îndepărtat asteroid, care ar putea să ne ofere informaţii despre naşterea universului.