22 dec. 2020 | 12:28

Orange, Vodafone și Digi nu mai oferă asta de la 1 ianuarie 2021: ce se întâmplă, potrivit ANCOM

ACTUALITATE
Orange, Vodafone și Digi nu mai oferă asta de la 1 ianuarie 2021: ce se întâmplă, potrivit ANCOM

Operatorii telecom anunță noi condiții începând de la 1 ianuarie 2021. Sunt schimbări forțate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Operatorii telecom din România trebuie să se adapteze noilor condiții generate de ieșirea Marii Britanii din UE. De la 1 ianuarie 2021, Regatul nu mai e parte din UE, așa că raporturile se schimbă inclusiv în domeniul telecomunicațiilor. Astfel, Orange, Vodafone, Digi și alții nu mai sunt obligați să le ofere utilizatorilor roaming la tarife naţionale în Marea Britanie.

Asta înseamnă că tarifele de roaming în UK vor fi stabilite în continuare în condiţii comerciale. ANCOM are, de asemenea, câteva recomandări pentru românii care vor călători în Regat după data de 1 ianuarie.

Orange, Vodafone, Digi și alții, noi condiții din 2021

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) le recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2021 reglementările europene privind ‘Roam like at home’ (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziţie după retragerea acestei ţări din Uniunea Europeană. Tarifele de roaming în Marea Britanie vor fi stabilite în continuare în condiţii comerciale. ANCOM recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile”, arată ANCOM.

Autoritatea vorbeşte despre cum va evolua roamingul în Marea Britanie în condiţii comerciale de la 1 ianuarie 2021. Pe scurt, nu mai ai tarife ca acasă – adică precum cele din interiorul spațiului comunitar.

”Încetarea mecanismul ‘Roam like at home’ în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021 înseamnă că operatorii telecom din România nu mai au obligaţia legală să ofere utilizatorilor roaming la tarife naţionale în Marea Britanie. RLAH este un beneficiu garantat doar în interiorul Spaţiului Economic European – bineînţeles, nu există o interdicţie pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ţine strict de strategia comercială a fiecărui furnizor. În orice caz, utilizatorii beneficiază de măsuri de protecţie şi în cazul călătoriilor în afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile în statul vizitat sau atenţionarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de Euro, fără TVA, pentru volumul de date consumat în roaming”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM.

Începând cu data de 15 iunie 2017, utilizatorii români care călătoresc ocazional în ţările din Spaţiul Economic European (SEE – Uniunea Europeană, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) beneficiază de mecanismul „Roam like at home”, în baza căruia sunt tarifaţi pentru serviciul de roaming ca şi cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei reţele, în măsura în care acesta nu depăşeşte limitele unei utilizări rezonabile.

Furnizorii pot stabili anumite condiţii de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE (politica de utilizare rezonabilă) pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a acestui serviciu în alte scopuri decât cele pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu în scopul de a preveni roaming-ul permanent în UE/SEE.