16 dec. 2020 | 13:42

Cea mai proastă veste a zilei pentru milioane de români venită de la FMI. Suntem alături de țările bananiere

CHESTII
Cea mai proastă veste a zilei pentru milioane de români venită de la FMI. Suntem alături de țările bananiere
Inquam Photos / Octav Ganea

Fără să fie vreo surpriză, România a gestionat prost pandemia, de la ajutorul financiar până la mesajele transmise populației. Acum FMI oferă câteva cifre care pune țara noastră spre coada clasamentului la un capitol cheie.

Pe scurt, România este ultima din Europa. Cu un efort bugetar de 2,17% din PIB pentru ajutorul din pandemie, țara noastră se poziționează pe locul 114 dintre 191 de state analizate de Fondul Monetar Internațional (FMI).

Cele mai multe țări au făcut un efort de la buget mai mic de 2,5% din PIB pentru susținerea firmelor și a populației prin cheltuieli, cum ar fi cele pentru sănătate sau prin amânări și scutiri de taxe. FMI a analizat state din întreaga lume. România e lângă țări din Africa, America Centrală și Asia.

În cazul țării noastră, dacă sunt luate în calcul și programele pentru susținerea lichidității în economie, România urcă pe locul 74. Totodată, măsurile ajung la 5,38% din PIB. Măsurile pentru susținerea lichidității sunt însă în mare parte garanții ale statului pentru credite acordate de sistemul bancar firmelor, după cum notează Profit.ro. În astfel de cazuri, statul are costuri doar dacă firma nu poate plăti.

Spre comparație, în regiune, Republica Modova a alocat 2,24% din PIB pentru sprijinirea firmelor și populației, iar Bulgaria a alocat 2,71%.

Cu ce se laudă România, când vine vorba de ajutor

Printre cele mai vizibile măsuri luate de Guvern, și încadrate la măsuri fiscale, se numără cheltuielile pentru sănătate, susținerea angajaților companiilor cu probleme și a salariilor părinților nevoiți să stea acasă, susținerea prin șomaj tehnic a angajaților care își reiau activitatea, bonificațiile acordate firmelor care și-au plătit taxele și impozitele, precum și accelerarea rambursărilor de TVA sau posibilitatea dată firmelor de a amâna plata de taxe și impozite, fără executare sau acumulare de accesorii, până la 25 octombrie.

Autoritățile au afirmat în mai multe rânduri că bugetul are posibilități limitate de a face față unor eforturi mai ample pentru susținerea economiei, din cauza politicilor fiscale din anii trecuți, când statul a redus în acelați timp taxe și a crescut cheltuielile rigide, în principal salarii și pensii, ambele măsuri cu impact negativ puternic asupra echilibrului finanțelor țării.

După România sunt țări ca Zambia, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan și Republica Dominicană.