Prea puțin, prea târziu: noul efort al Facebook pentru combaterea dezinformării
Dacă peste 5 ani ne vom confrunta tot cu o pandemie globală, pentru că oamenii refuză vaccinarea, testarea sau diversele tratamente anti-Covid-19, Facebook va fi jucat cel mai important rol în acest dezastru.
În 2020, numărul celor care își iau informațiile de pe Facebook este mai mare ca niciodată. Când aproape două miliarde de oameni citesc știrile pe rețeaua socială a lui Mark Zuckerberg, nu ar trebui să fie o surpriză majoră faptul că a devenit un rai al dezinformării.
Din fericire, la mai mult de un an după depistarea primelor cazuri de coronavirus, compania lui Zuckerberg s-a decis să face ceva în legătură cu știrile false legate de pandemie. Poți să ”stai liniștit”, acele informații eronate se vor răspândi în continuare, dar măcar vor fi însoțite de avertismente un pic mai serioase și mai clare.
Conform datelor obținute de Fast Company, utilizatorii vor începe să primească notificări dacă au apreciat, partajat sau comentat la o postare care a fost eliminată de pe Facebook ”din cauza informațiilor potențial periculoase despre Covid-19”.
Actualizarea adusă Facebook este noul pas în față în lupta împotriva știrilor false referitoare la pandemia globală. În trecut, algoritmul gigantului american îți scotea în față anumite avertismente în cazul în care partajai sau interacționai cu conținut eronat despre coronavirus, dar limbajul nu era unul foarte agresiv sau măcar explicit.
Dintr-un punct de vedere, ce a făcut acum Facebook este o recunoaștere parțială a greșelilor sale, a faptului că acele mesaje nu au mers suficient de departe în a transmite faptului că citești minciuni sau știri false, contribui la dezinformarea din mediul online. Acum, dacă faci click pe o știre sau postare falsă, mai ales una care ulterior a fost ștearsă de pe platformă, sistemul este unul mai util. Din notificarea pe care o vei primi pe marginea subiectului, te vei putea dezabona de la grupul în care ai văzut informația și îți vor fi servite date oficiale despre Covid-19. La fel ca în captura de mai jos, cele mai multe vor veni de la Organizația Mondială a Sănătății.