Studiu de ultimă oră: “Impactul schimbărilor climatice asupra umanității este cel mai îngrijorător care a existat vreodată”
Schimbările climatice au un impact asupra sănătății și bunăstării oamenilor în fiecare colț al lumii. Însă, conform ultimelor studii, impactul schimbărilor climatice este unul îngrijorător.
Aceasta este concluzia raportului Lancet Countdown 2020, publicat recent, în cooperare cu renumitele reviste medicale Lancet. Studiul a început în 2015, realizat de un grup internațional de experți care urmăresc schimbările climatice și impactul acestora asupra sănătății publice. Iar acum, cinci ani mai târziu, raportul concluzionează că impactul schimbărilor climatice asupra umanității este cel mai „îngrijorător” care a existat vreodată.
În special, raportul evidențiază căldura extremă, lipsa alimentelor și a apei, dar și răspândirea crescută a bolilor infecțioase. Autorii studiului susțin că toate acestea sunt legate de impactul schimbărilor climatice.
Studiul urmărește impactul schimbărilor climatice asupra sănătății publice în 16 valori, inclusiv expunerea la temperaturi periculoase ridicate, evenimente meteorologice extreme sau incendii precum cele care au devastat SUA și Australia la începutul acestui an. Toate cele 16 domenii cu probleme sunt în creștere și sunt cele mai grave pe care au început să le urmărească grupul.
„Schimbările climatice iau vieți, dăunează sănătății și perturbă existența în toate părțile lumii chiar acum”, a declarat directorul Lancet Countdown, Ian Hamilton, de la University College London, pentru New Scientist. „Asta înseamnă că niciun continent sau comunitate nu rămâne neatinsă”.
Hamilton a mai declarat pentru New Scientist că țările membre ale Organizației Națiunilor Unite tind să nu influențeze sănătatea publică prin prezentarea planurilor de acțiune climatică, astfel încât autorii raportului i-au îndemnat să își reconsidere abordarea privind clima, înainte de summit-ul COP26 de anul viitor.
„În prezent, sănătatea nu figurează printre contribuțiile determinate la nivel național în modul în care trebuie”, a spus Hamilton.
Cum va fi clima când se va forma următorul supercontinent al Pământului?
Cu mult timp în urmă, toate continentele au fost înghesuite împreună într-o mare masă terestră numită Pangea. Pangea s-a despărțit în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, bucățile sale îndepărtându-se de pe plăcile tectonice – dar nu permanent. O nouă teorie arată date despre viitorul supercontinent al Pământului.
Continentele se vor reuni din nou în viitorul îndepărtat. Și un nou studiu, care va fi prezentat pe 8 decembrie în cadrul unei sesiuni online la reuniunea Uniunii Geofizice Americane, sugerează că amenajarea viitoare a acestui supercontinent ar putea avea un impact dramatic asupra stabilității climatice a Pământului. Descoperirile au, de asemenea, implicații pentru căutarea vieții pe alte planete.