Aceste panouri solare nu au nevoie de soare pentru a produce energie
Când vine vorba de energie regenerabilă, panourile solare sunt grozave. Eficiența lor s-a îmbunătățit și costurile lor au scăzut până la punctul în care ar fi fezabil ca oricine să utilizeze această soluție.
Singura problemă este că panourile solare cam au nevoie de soare, dar pentru noi există și nori pe cer. Intermitența razelor solare a fost una dintre provocările majore pentru această sursă de energie regenerabilă altfel valoroasă.
Deși nu putem controla apariția norilor, o nouă invenție a găsit o modalitate de a rezolva inconsecvența energiei solare prin recoltarea luminii ultraviolete, prezentă indiferent de vreme.
Acest lucru ar putea transforma în curând ferestrele și pereții clădirilor într-o nouă sursă bogată de energie electrică.
Panouri solare fără soare
Conceptul se numește AuREUS (care înseamnă Aurora Renewable Energy and UV Sequestration) și a fost inventat de Carvey Ehren Maigue, student în inginerie electrică în Filipine.
Aceasta implică o combinație de particule organice luminescente care absorb lumina UV, transformând-o în lumină vizibilă și un film solar care apoi transformă acea lumină vizibilă în energie.
“Este similar cu modul în care respirăm oxigen și expirăm dioxid de carbon”, spune Maigue. “Captează lumina ultravioletă și, după ceva timp, o elimină drept vizibilă”.
Produsă sub formă de rășină similară cu cea utilizată în sticla antiglonț, această tehnologie de recoltare a luminii poate fi utilizată pentru a crea ferestre, pereți sau orice altă parte a exteriorului unei clădiri, dezvoltând tradiționala gamă solară de pe acoperiș.
Invenția a fost selectată recent drept câștigătoare a Premiului James Dyson pentru Sustenabilitate, în valoare de 35.000 de dolari.
Maigue a dezvoltat AuREUS transformând deșeurile din fructe și legume într-un material luminiscent care poate converti lumina UV.
Amestecând această compoziție cu o rășină și căptușind-o cu un film solar, el a creat panouri asemănătoare sticlei care pot produce o cantitate surprinzătoare de electricitate.
Prototipul său este un singur panou deja instalat la fereastra din apartamentul său. Colorat verde lime, dar transparent, panoul de testare poate genera suficientă putere pe zi pentru a încărca două telefoane. La scală mai mare, spune el, aceste panouri ar putea permite clădirilor să producă toată energia electrică necesară.
Poate fi folosit cu orice design
Maigue spune că flexibilitatea materialului va permite proiectanților să integreze forme care creează energie electrică cu aproape orice design.
“Putem crea panouri curbate, forme mai complicate pentru pereți sau orice alt design fără a face compromisuri pentru o eficiență mai mică”, spune el.
“Acesta este unul dintre modurile în care putem permite arhitecților și inginerilor să se exprime mai mult și să fie mai artistici”.
Maigue spune că următorul pas este crearea unui proiect pilot pentru utilizarea panourilor la o scară mai mare. Prima instalație la scară de clădire va fi la o clinică medicală de pe insula îndepărtată Jomalig, la o plimbare de patru ore cu barca de pe continentul filipinez.
Unul dintre prietenii lui Maigue este medicul insulei, iar clinica rămâne adesea fără curent în timpul furtunilor.
“Impactul acestuia ar fi să permită infrastructurii critice, cum ar fi clinicile, să funcționeze chiar dacă nu există electricitate pe rețeaua insulei”, spune Maigue.
De asemenea, speră că tehnologia va putea fi utilizată într-o gamă mai largă de produse. Rășina poate fi utilizată în fire, de exemplu, iar Maigue spune că există posibilitatea de a o folosi pentru a crea țesături generatoare de energie.
El crede că transpunerea energiei solare de la fermele solare la ferestrele oamenilor, pe pereții lor sau chiar în articole de îmbrăcăminte, poate fi o modalitate de a face mai mulți oameni să înțeleagă potențialul energiei regenerabile.
“Dacă putem democratiza energia regenerabilă, o putem apropia atât din punct de vedere fizic de oameni, cât și din punct de vedere psihologic”, spune Maigue. “Le-ar oferi un sentiment de acces la ea, că sunt mai aproape de ea, că nu trebuie să fie instituții mari care să aibă capacitatea de a recolta energia solară pe acoperișurile lor”.